„Visi masiškai bėga iš Rusijos.“ Smūgis ekonomikai. Tokių naujienų jau neišeina nuslėpti  ()

Invazija į Ukrainą Rusijai smogė skaudų smūgį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per dvejus metus nuo įsiveržimo į Ukrainą iš Rusijos pasitraukė beveik 10 000 su užsieniu susijusių įmonių, remdamasis įmonių duomenimis ketvirtadienį pranešė verslo dienraštis „Vedomosti“.

Pasak leidinio, 2022 m. užsienio sąsajų turinčių juridinių asmenų skaičius sumažėjo 6 200, o 2023 m. sausį-spalį – 3 400, iš viso 9 600.

Iš viso, pasak „Vedomosti“, nuo 2022 m. kovo mėn. buvo likviduota 23 500 įmonių, kurių bendrasavininkiai yra užsieniečiai.

Neatitikimas tarp 9 600 ir 23 500 skaičių paaiškinamas Rusijoje registruojamų naujų bendrovių su užsienio bendraturčiais skaičiumi.

Leidinys „Vedomosti“ pastebėjo, kad gerokai padaugėjo įmonių, kurių bendraįkūrėjai yra iš buvusių sovietinių respublikų – jos sudarė 59 proc. visų 2023 m. Rusijoje įregistruotų naujų įmonių, taip pat įmonių, kurių bendraįkūrėjai yra iš Kinijos – per tą patį laikotarpį jos sudarė 25 proc.

Įmonės, kurių bendraįkūrėjai yra iš Turkijos ir Indijos, pernai sudarė atitinkamai 3 ir 2 proc. įmonių.

Taip pat, pasak „Vedomosti“, praėjusiais metais 3 proc. Rusijoje įregistruotų įmonių buvo iš šalių, kurias Kremlius laiko „nedraugiškomis“ (pavyzdžiui, JAV ir NATO narių), palyginti su 14 proc. 2021 metais.

 

Cituodama Rusijos verslo veiklos duomenų bazės „Spark-Interfax“ ataskaitą, „Vedomosti“ teigė, kad 2023 m. pabaigoje Rusijoje iš viso buvo įregistruota 116 400 juridinių asmenų su užsienio dalyvavimu. Tai 37 proc. mažiau nei 2017 m., kai buvo užfiksuotas aukščiausias lygis – 185 000 su užsieniu susijusių subjektų.

„Apskritai įmonių, kuriose dalyvauja nerezidentai, registravimo statistika leidžia kalbėti apie požymius, kad užsienio verslo susidomėjimas Rusijos rinka atsigauna“, – „Vedomosti“ citavo „Spark-Interfax“ pranešimą.

 

Leidinio apklausti ekspertai su užsieniu susijusių įmonių Rusijoje mažėjimą siejo su Vakarų sankcijomis ir Kremliaus pastangomis įkalbėti Rusijos verslininkus perkelti „nedraugiškose“ šalyse esantį turtą namo.

„Deofšorizacija ir šalies ekonomikos perorientavimas į Rytus iš dalies padeda sušvelninti neigiamas šios tendencijos pasekmes“, – rašė „Vedomosti“, cituodamas Michailą Nikolajevą, kuris vadovauja Rusijos reitingų agentūros ACRA valstybių ir regionų reitingų grupei.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(2)
(50)

Komentarai ()