Karščiausias pasaulio taškas. Fronte – net T-34. Kokius ginklus turi Jemenas (Video)  ()

Kaip atrodo jėgų ir priemonių balansas regione, kuris vėl tapo karštuoju tašku pasaulio žemėlapyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po masinio JAV ir JK išpuolio prieš husių objektus Jemene, kilo grėsmė, kad konfliktas šioje šalyje gali įgyti naują eskalacijos lygį.

Jau vien dėl to, kad patys Jemeno husiai nerodo geros valios sustabdyti atakų prieš laivininkystę Raudonojoje jūroje, kuri yra strategiškai svarbi pasaulio ekonomikai, o tai reiškia, kad gali prireikti naujų smūgių šios grupuotės objektams.

Tuo pačiu iš „foninių“ pranešimų žiniasklaidoje galime žinoti, kad Jemene yra ne tik husų, bet ir teisėtos valdžios kariai (karas tarp šių šalių vyksta nuo 2015 m.). Todėl logiškai kyla kitas klausimas apie konflikto šalių, pirmiausia tų pačių Jemeno husių, jėgų ir priemonių balansą.

Čia naudosime „The Military Balance 2023“ duomenis (net jei duomenys netikslūs ir neišsamūs, alternatyvių šaltinių kol kas nėra). Šiame vadove ypač pažymėta, kad husiai ir jų giminingos grupės turi mažiausiai 20 000 karių.

Katalogo autoriai nenurodo apytikslio husių dispozicijoje esančios įrangos ir ginklų kiekio. Nurodomi tik turimų ginklų tipai – tankai T-55 ir T-72, šarvuočiai BMP-2 ir BTR-80, BTR-40 ir BTR-60. Taip pat yra BM-21 „Grad“ ir „Badr“ raketų paleidimo sistemos, prieštankiniai kompleksai „Konkurs“, „Metis“, „Kornet“ ir Irano „Toophan“.

 

Kalbant apie oro gynybos priemones, žinoma apie „Strela-2“ ir „Strela-3“, Irano „Misaq-1“ ir „Misaq-2“ buvimą.

„Military Balance 2023“ vadove pateikiami šie duomenys apie Jemeno vyriausybės pajėgas (nepainioti su husiais). Bendras skaičius – iki 40 000 karių, įskaitant sąjungininkų genčių vienetus. Taip pat nėra duomenų apie turimos technikos ir ginklų skaičių, yra tik deklaruotas sąrašas – tankai T-34 ir T-55, T-62 ir T-72, M60A1, šarvuočiai BRDM-2 ir BMP-2, BTR-80A ir BTR-60, TOW ir „Maliutka“ prieštankiniai kompleksai, 2C1 „Gvozdika“ savaeigiai pabūklai.

 

Tarp įdomių akimirkų, kurias galima rasti internete, karas Jemene buvo bene paskutinis legendiniam tankui T-34, o kas įdomiausia, šią kovinę transporto priemonę naudojo vyriausybės kariai.

Yra nuorodų į mažiausiai du epizodus: pirmasis datuojamas 2016 m., kai T-34 buvo naudojamas kaip stacionarus šaudymo taškas; antrasis datuojamas 2020 m., kai du tokie tankai buvo naudojami Jemeno husių pozicijoms šturmuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(1)
(23)

Komentarai ()

Susijusios žymos: