„Sustabdykit dujas ir naftą ir sustabdysit diktatūrų plitimą.“ Ryžtingas pareiškimas pasaulio turtingiausiųjų susirinkime  ()

Davose pasigirdo raginimai stabdyti agresiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Davose svarstant ekonominę ateitį, iš Kyjivo pasigirdo ryžtingas raginimas: sustabdykite Rusijos naftos ir dujų tiekimą ir ne tik užbaigsite karą Ukrainoje, bet ir pristabdysite diktatūrų plitimą.

Nesiliaujanti Rusijos agresija prieš Ukrainą palaikoma iš naftos ir dujų eksporto gaunamo pelno. Būtent šis pelnas leidžia vykdyti masinius raketų ir dronų smūgius į Ukrainos miestus, nusinešančius nekaltų žmonių gyvybes ir griaunančius civilinę infrastruktūrą, savo autoriniame straipsnyje EURACTIV.com rašo Svitlana Romanko ir Olegas Savytskyi.

Kremliaus karo ekonomika klesti iš šių pajamų, palaikydama šį niokojantį konfliktą, kasdien nusinešantį nekaltų žmonių gyvybes. Naujausioje „Razom We Stand“ ataskaitoje pabrėžiamas šis nerimą keliantis ryšys tarp pelno, gaunamo iš prekybos nešvaria energija, ir žmonių kančių kainos.

Rusijos planų šešėlis grėsmingai šmėžuoja 2024 m. federaliniame biudžete, kuriame kariniam-pramoniniam kompleksui skiriami milžiniški ištekliai, neturintys precedento nuo sovietinių laikų. Stulbinantis biudžeto dėmesio pokytis, kai trečdalis lėšų skiriama kariuomenei, pabrėžia nerimą keliantį agresijos eskalavimą.

 

Nekontroliuojamas Rusijos militarizavimas reiškia pavojingą konfliktų stiprėjimo kelią, keliantį grėsmę regiono stabilumui ir demokratijos ateičiai Europoje.

Deja, Europa ir JAV netyčia prisideda prie šio karinio fondo, nes netinkamai įgyvendina sankcijas Rusijos naftai ir dujoms, palikdamos atviras spragas, kuriomis Rusija kasdien naudojasi.

„Global Witness“ pabrėžė, kad rafinuotos naftos spraga tebėra didžiulis finansavimo šaltinis, kuriuo maitinama Rusijos agresija – šio fakto negalima nepastebėti.

 

Platesnė žinia, sklindanti iš Kyjivo, – tai raginimas nutraukti Rusijos užspaustą nešvarios energetikos kontrolę.

Skubus poreikis nutraukti Rusijos dominavimą energetikos srityje yra ne tik ekonominė ar geopolitinė strategija – tai moralinis imperatyvas. Nutraukdami Rusijos naftos ir dujų pelno gelbėjimosi ratą, atimame iš agresijos mechanizmo kurą, teigia straipsnio autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(77)
(0)
(77)

Komentarai ()