„Rusija neturės jokių šansų.“ Lūžio taškas. Estija skelbia ambicingą planą, kaip išgelbėti Ukrainą  ()

Vakarai gali prilygti Rusijos Federacijai karinėmis išlaidomis – Estija pasiūlė ambicingą pagalbos Ukrainai planą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad laimėtų karą, Ukrainos sąjungininkai turi išlaidauti daugiau nei Rusija, sakė Kaja Kallas. 

Estijos premjerė Kaja Kallas pasiūlė veiksmingą mechanizmą Vakarams teikti realią pagalbą Ukrainai. Norėdami tai padaryti, Vakarai tiesiog turi įtraukti į ekonomiką karinių produktų išlaidas. „Ramstein“ grupę dabar sudaro daugiau nei 50 šalių, įskaitant 31 NATO narę. Būtent šios šalys turi kasmet Kyjivui skirti 0,25% savo BVP. Tokiu atveju padėti Ukrainai bus galima surinkti iki 120 milijardų eurų, skelbia „Bloomberg“.

„Jei Vakarai viską darys teisingai, tada nereikės niūriai galvoti“, – sakė K. Kallas Taline.

Estijos planas yra ambicingas NATO narėms, kurios praktiškai išnaudojo savo pagalbos Kyjivui galimybes. Ukraina jau susiduria su politika, kai ES ir JAV negali balsuoti dėl tolesnės finansinės pagalbos skyrimo Kyjivui. K. Kallas teigė, kad tokį planą ji parengė dar 2023 metų gruodį. „Jei sutelksime savo pastangas dabar, lūžio taškas Rusijai gali būti ne per toli“, – sakė K. Kallas.

Kremliui taip pat baigiasi karui skirtos lėšos, o rusai kasdien mato iš Ukrainos atkeliaujančius naujus karstus. Estijos gynybos ministerijos skaičiavimais, karas Rusijos Federacijai per mėnesį kainuoja mažiausiai 10,2 milijardo eurų karinių išlaidų, o „Ramstein“ nariai skiria tik 5,3 milijardo eurų. Estijos planas atitiks Rusijos Federacijos išlaidas, ir to pakaks bendrai pergalei prieš priešą.

 

„RF negali pritraukti išorinio kapitalo, nes kinai jai neskolina ir yra taikomos sankcijos“, – sakė K. Kallas. Priešingu atveju V. Putinas nesustos ties Ukraina ir ateityje tikrai bus konfrontacija su NATO. Estijos premjerė taip pat priminė, kad ne visos NATO narės vykdo 2014 metų įsipareigojimus, kai buvo nuspręsta gynybai skirti ne mažiau kaip 2% BVP.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(330)
(12)
(318)

Komentarai ()