Prancūzija Ukrainai kiekvieną mėnesį padovanos po 50 ypatingų bombų. Kodėl jos taip keistai atrodo?  ()

Prancūziška „Armement Air-Sol Modulaire“ nėra paprasta aviacinė bomba. Tai - labai pažangus aukštųjų technologijų ginklas, naudojamas tik nuo 2007 m. Ir 2024-aisiais jis keliaus į Ukrainą daužyti rusų okupantų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzija 2024 metais Ukrainai teiks po 50 išmanių aviacinių bombų „Armement Air-Sol Modulaire“​ per mėnesį. Tai - nemenkas indėlis į neišvengiamą Ukrainos pergalę, nes kiekviena iš šių bombų kainuoja nuo daugiau nei 160 tūkstančių eurų.

„Armement Air-Sol Modulaire“ (AASM arba HAMMER nuo anglų „Highly Agile Modular Munition Extended Range“ - išmanus oras-žemė ginklas, pasižymintis moduline konstrukcija. Jis gali būti naudojamas tiek artimam pėstininkų palaikymui iš oro, tiek giliems smūgiams į priešo užnugarį. AASM po maždaug dešimtmečio vystymo ir bandymų pradėjo tarnybą 2007 m.

AASM bomba yra sudaryta iš modulių. Priekyje (bombos nosyje) yra valdymo-navigacijos modulis. Kai kurie AASM taikinių ieško infraraudonųjų spindulių jutikliais ar lazeriu, kiti remiasi hibridine inercine navigacijos sistema ir GPS. Centrinis AASM modulis - pati bomba, kurios svoris yra nuo 125 iki 1000 kg (250 kg versija yra dažniausia). Galiausiai, AASM uodega - valdymo blokas su raketiniu varikliu.

AASM yra taip technologiškai pažengęs ginklas, kad prancūzai nemėgsta jo vadinti bomba. Kvaila bomba tiesiog krenta iš lėktuvo. Protinga - sklendžia, kad lėktuvui nereikėtų skristi virš taikinio. O štai AASM skrieja savo mažo raketinio variklio pagalba, todėl gali įveikti sudėtingas oro sąlygas ir išlaikyti tikslumą.

 

 

Nuo išmetimo vietos AASM gali nuskristi daugiau nei 70 km. Tikslumas priklauso nuo nukreipimo sistemos, tačiau tiksliausias AASM gali pataikyti į taikinį 1 metro tikslumu, o ir mažiau tikslios versijos nenutolsta nuo taikinio toliau nei per 10 metrų.

Kuo Ukraina mėtys tas bombas? AASM buvo sukurtas darbui su „Dassault Rafale“ ir „Mirage 2000D“, tačiau juos gali gabenti ir kiti orlaiviai. Tikriausiai jie sugalvos, kaip šias bombas pakabinti po Su-24 sparnais. Tačiau žiūrint į ateitį AASM labai gerai veikia ir su F-16.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(130)
(2)
(128)

Komentarai ()