Naujoji Mažino linija. Šimtai bunkerių. Baltijos šalys kuria tikrą gynybos monstrą. Kas vyksta  (1)

Baltijos gynybos linija – įtvirtinimų tinklo palei Estijos, Latvijos ir Lietuvos sieną su Rusijos Federacija ir Baltarusija projektas, kuris turėtų būti sukurtas artimiausiu metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorija vėl tam tikru mastu parodo savo cikliškumą, o XXI amžiuje Europoje pasienyje vėl atsiras tvirtos gynybos linijos. Sausio 19 d., Rygoje Estijos, Latvijos ir Lietuvos gynybos ministrai susitarė dėl Baltijos gynybos linijos sukūrimo.

Pagal planą visos trys šalys turėtų sukurti gynybos objektų tinklą prie savo sienų su Rusijos Federacija ir Baltarusija. Tiesą sakant, palei visą sieną bus sukurta įtvirtinimų ir tvorų linija, kuri turėtų leisti šalims apginti nuo teritoriją „nuo pirmo metro“. Estija jau paskelbė apie 600 bunkerių statybą palei sieną su Rusija.

Tuo pačiu metu, kaip pažymima Estijos gynybos ministerijos pranešime, minų užtvarai turėtų būti įrengti tik esant tiesioginei invazijos grėsmei. Taip pat projekto įgyvendinimo terminas yra nubrėžtas „kelerių ateinančių metų“ ribose.

Įdomu tai, kad pati idėja sukurti tokią liniją tapo žinoma tik prieš kelias dienas, kai Estijos parlamento Gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Leo Kunnas pareiškė siūlantis svarstyti tokią galimybę. Bet toks greitas susitarimo įvykdymas reiškia, kad trijų šalių atstovų darbo grupė jau dirba kur kas ilgiau ir planas jau parengtas.

Galų gale, idėja sukurti ištisines gynybos linijas toli gražu nėra nauja, o Baltijos gynybos linija iš tikrųjų yra XX amžiaus pirmoje pusėje žinomų įtvirtinimų sistemų, tokių kaip Maginot (Mažino) linija Prancūzijoje pasienyje su Vokietija ir Mannerheimo linija Suomijoje prie SSRS sienos.

Abiejų linijų istorinis likimas, nors abi šalys ir pralaimėjo karus, skiriasi. Paprastai, Maginot liniją sudarė dvi dalys – visavertė gynybos linija palei sieną su Vokietija ir Liuksemburgu (400 km) ir lengvesnė gynybos linija palei sieną su Belgija, kurią faktiškai dengė atsarginiai vienetai su minimaliomis prieštankinėmis priemonėmis (750 km). Štai kodėl pagrindinis ir lemiamas Vokietijos proveržis buvo padarytas Sedano miesto rajone prie sienos su Belgija.

 

Tačiau šio kelias dienas trukusio proveržio, pasmerkusio Prancūziją pralaimėti, fone kartais pamirštami sėkmingi Vokietijos puolimai į įtvirtintas teritorijas Nyderlanduose ir Belgijoje, kurios taip pat rėmėsi galingais įtvirtinimais ir vandens kliūtimis. Pagrindiniu epizodu galima laikyti Vokietijos desantininkų nusileidimą sklandytuvais Belgijos forte Eben-Emael, kuris buvo pagrindinis Lježo įtvirtinimų komplekse ir apėmė tiesioginį kelią į šalies centrą.

Tuo pačiu metu Mannerheimo linija Suomijoje tik sovietinėje istoriografijoje buvo laikoma panašia į Maginot liniją, ji nebuvo iki galo užbaigta ir 1939 m. ją sudarė tik 157 kulkosvaidžių ir 8 artilerijos betoninės pozicijos, ištemptos per 135 km, su įprastomis tranšėjomis ir kitomis kliūtimis. Palyginimui, Prancūzija turėjo apie 5800 betoninių įtvirtintų pozicijų.

 

Tuo pačiu metu ši linija apėmė tik siaurą sąsmauką nuo Suomijos įlankos iki Ladogos ežero, o bendra siena tarp šalių buvo 1340 km. Be to, 1939 m. tai buvo atskirų pozicijų tinklas, sumaniai įtrauktas į reljefą ir gamtines kliūtis.

Apskritai Mannerheimo linija, įskaitant aukštesnes pozicijas, laikėsi nuo lapkričio 30 iki vasario 13 d., kol buvo nutraukta Summos kaimo vietovėje, kuri atvėrė kelią į Viipuri (dabar Vyborgas). Siekdama paaiškinti, kodėl sovietų kariuomenė, daug kartų pranašesnė pagal gyvąją jėgą ir visų rūšių ginklus, buvo „trypiama“ ir patyrė didžiulius nuostolius, SSRS iš karto pradėjo kurti mitus apie Suomijos gynybos neįveikiamumą.

Taigi, nors gynybinės linijos nesuteikia visiškos garantijos, kad jos nebus pažeistos, jų pagrindinis tikslas yra sulaikyti priešą ir laimėti laiką. Ypač kalbant apie Baltijos šalis, kurios neturi galimybių vykdyti nuolatinės manevrinės gynybos nedidelėje teritorijoe. Tai ir 2022 metais Madride priimto Aljanso gynybos paradigmos pokyčio įgyvendinimas, kai teritorijos gynyba pradedama „nuo pirmo metro“.

 

Laikas, kurio prireiks Rusijos Federacijai pralaužti parengtą gynybos liniją, turėtų leisti perdislokuoti karius kitoms NATO šalims, o ne tik toms, kurios yra nuolatinėje kovinėje parengtyje. Kartu tai reiškia, kad šalys sukuria daugiau nei 1000 km ilgio įtvirtinimų tinklą prie sienos su Rusijos Federacija ir Baltarusija. Ir tai yra daugiau nei didelio masto projektas, reikalaujantis didelių tiek finansinių, tiek laiko išteklių.

Tačiau galiausiai tai žymi naują etapą Baltijos valstybių gynyboje, kurios suvokia, kad Maskva dabartinėje būsenoje yra nuolatinė ir negrįžtama grėsmė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(46)
(3)
(43)

Komentarai (1)