Grandioziniai planai. Lietuva, Latvija ir Estija pradeda blokadą  ()

Įrenginių paskirtis – užkirsti kelią kariniam konfliktui mūsų regione.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grandioziniai planai. Lietuva, Latvija ir Estija pradeda blokadą. Sausio 19 d. Estijos, Latvijos ir Lietuvos gynybos ministrai patvirtino anti-mobilumo gynybinių objektų statybos pasienyje su Rusija ir Baltarusija koncepciją.

Ministrai Rygoje pasirašė susitarimą, pagal kurį Estija, Latvija ir Lietuva artimiausiais metais statys anti-mobilumo gynybinius įrenginius, siekdamos atgrasyti priešą ir prireikus apsiginti nuo karinių grėsmių.

„Statyti anti-mobilumo gynybinius įrenginius yra kruopščiai apgalvotas projektas, kurio poreikis kyla iš dabartinės saugumo situacijos. Rusijos karas Ukrainoje parodė, kad be įrangos, amunicijos ir gyvosios jėgos, fiziniai gynybiniai įtvirtinimai pasienyje taip pat reikalingi norint apginti Estiją“, – sakė Estijos gynybos ministras Hanno Pevkur.

Jis pabrėžė, kad gynybos įrenginių paskirtis – užkirsti kelią kariniam konfliktui mūsų regione.

„Mes imamės šių pastangų, kad Estijos žmonės jaustųsi saugūs, tačiau iškilus bent menkiausiam pavojui būtume greičiau pasiruošę įvairiems pokyčiams“, – pridūrė Pevkur.

Gynybinių objektų koncepcija grindžiama NATO Madrido viršūnių susitikime priimtais sprendimais, kurie pabrėžė, kad sąjungininkai turi būti pasiruošę apginti teritoriją nuo pirmo metro bei parengti naujus regioninius gynybos planus. Koncepcija apjungia prevencijos ir lauko saugumo priemones. Elementai reljefe palaiko besiginančių vienetų veiklą baziniuose taškuose, kad prireikus sustabdytų agresoriaus kariuomenę. Elementai išdėstyti kraštovaizdyje, atsižvelgiant į priešo ketinimų, aplinkos ir gynybos plano analizės rezultatus. Baltijos šalys yra viena iš veiklos sričių, todėl gynybos įrenginiai bus statomi derinant su Latvija ir Lietuva.

 

Minos, spygliuota viela ir vadinamieji drakono dantys nebus statomi gynybos zonoje, bet bus laikomi netoliese, kad juos būtų galima greitai įrengti. Vietoje to įkuriamas bunkerių, atramos punktų ir paskirstymo linijų tinklas. Statybos procesas vykdomas bendradarbiaujant su vietos bendruomenėmis ir susitarus su žemės savininkais.

Gynybos ministrai taip pat pasirašė ketinimų protokolą dėl kelių HIMARS raketų paleidimo įrenginių, kuriais siekiama sukurti pagrindą bendram ginklų sistemos naudojimui tiek taikos, tiek karo metu. Estijos ir Latvijos gynybos ministrai taip pat pasirašė bendradarbiavimo susitarimą dėl NATO oro policijos vykdymo iš Latvijos Lielvardės oro bazės, kol bus remontuojamas kilimo ir tūpimo takas Ämari oro bazėje.

 

Be to, gynybos ministrai aptarė klausimus, susijusius su parama Ukrainai, pajėgumų plėtra ir artėjančiu NATO Vašingtono viršūnių susitikimu. Taip pat buvo aptarti klausimai, susiję su bendradarbiavimu gynybos srityje ir Baltijos gynybos koledžu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(212)
(21)
(191)

Komentarai ()