Naujausios bombos senuose lėktuvuose. Iš laužynų keliami Su-22 (Video)  ()

Irano oro pajėgų arsenale yra 30 lėktuvų Su-22. Ekspertai pastebi, kad nepaisant visų bandymų modernizuoti pasenusius lėktuvus, jie vargu ar gali konkuruoti su šiuolaikiniais modeliais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Irano Islamo Respublikos oro pajėgos (IRIAF) ketina „atjauninti“ savo seniai pamirštus atakos lėktuvus Su-22 (eksportinė Su-17 versija), modernizuodamos juos naujoms ginklų sistemoms. Atnaujinimuose numatytos iki 40 km nuotolio „Yasin“ aviacijos bombos, taip pat balistinių raketų „Arman“ integravimas. Apie tai praneša Irano žiniasklaida.

Kai kurių šaltinių teigimu, 320 kg sveriančių orlaivių bombų „Yasin“ nuotolis yra nuo 40 km iki 60 km, priklausomai nuo nešiklio ir paleidimo aukščio. Bombos turi 215 kg kovinę galvutę ir gali būti naudojamos bet kokiomis oro sąlygomis.

Pirmą kartą „Arman“ raketa visuomenei buvo pristatyta 2023 metais Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) surengtoje aviacijos parodoje. Manoma, kad tai yra trumpojo nuotolio kietojo kuro balistinės raketos „Ababil“ tęsinys, o Irano karo pramonė užsibrėžė tikslą sukurti Rusijos „Kinžal“ raketos analogą.

Pamiršto Su-22 modernizavimas

Kalbant apie Su-22 veteranus, tai yra senovinio sovietinio orlaivio Su-17 eksportinė versija, kuri ir toliau naudjama daugelyje pasaulio šalių dėl didelio eksporto tarp Rytų bloko šalių, kurios palaikė draugiškus ryšius su SSRS.

 

1991 m. Iranas gavo 40 vienetų. Tačiau jie kelerius metus išliko nenaudojami, kol Iranas 2013 metais pradėjo visapusišką kapitalinio remonto programą.

„Bulgarian Military“ apžvalgininkai rašo, kad šiuo metu Iranas turi 30 modernizuotų kovinių lėktuvų Su-22. Dėl to senasis orlaivis tariamai gavo modernių galimybių, įskaitant „išmaniąją“ bombų instaliaciją, tiksliai valdomą amuniciją, duomenų perdavimą iš dronų ir sparnuotųjų raketų technologiją, kurios skrydžio nuotolis yra maždaug 1500 km.

 

Specialistai pastebi, kad lėktuvas gali atlikti užduotis nedideliame aukštyje ir tam turi iki 10 ginklų laikiklių oras-žemė ir oras-oras. Tuo tarpu pabrėžiama, kad nepaisant visų manipuliacijų su senais lėktuvais, vargu ar jie galės konkuruoti su šiuolaikiniais lėktuvais, kurios yra pranašesnės už Su-22, ypač puolamaisiais ginklais ir aviacijos elektronika.

Tačiau IRGC jie vertingi ne tiek kaip naikintuvai-bombonešiai, kiek kaip informacijos perdavimo mazgai. Turėdami galimybę susijungti su dronais ir perduoti informaciją, jie gali būti naudingi kilus konfliktui – kol nebus numušti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(22)
(-20)

Komentarai ()