Rusija puls Baltijos šalis ir Vokietiją. NATO įspėja apie didelį karą  ()

Vakarų lyderiai ragina savo piliečius ruoštis karui. Jie tiki, kad Vladimiras Putinas vis dėlto užpuls NATO šalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų šalių civiliai gyventojai turėtų ruoštis „totaliniam karui“ su Rusija. Didelis karas tikrai pakeis kiekvieno gyvenimą, perspėjo NATO karinio komiteto vadovas Robas Baueris.

„Turime suvokti, kad gyvenimas pasaulyje nėra savaime suprantamas dalykas. Štai kodėl mes (NATO pajėgos) ruošiamės konfliktui su Rusija. Kalbama apie pramoninę bazę ir žmones, kurie turi suprasti, kad jie atlieka tam tikrą vaidmenį“, - sako jis.

Bauerio pareiškimai vyksta prieš didžiausias per beveik 40 metų Europoje NATO karių karines pratybas, pavadintas „Steadfast Defender“. Kitą savaitę prasidėsiančiuose manevruose, kurie tęsis iki gegužės mėnesio, dalyvaus apie 90 000 karių, aviacija ir karinis jūrų laivynas.

Baueris taip pat teigė, kad pratybose „Steadfast Defender“ bus įtraukta visa visuomenė, nesvarbu, ar tai žmonėms patinka, ar ne.

„Nesakau, kad rytoj viskas klostysis ne taip, bet turime suprasti, kad taika nėra neliečiamas faktas. Štai kodėl turime planų“, – sakė jis .

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius nurodė konkrečias karo su Rusija sąlygas: viskas gali įvykti per penkerius ar aštuonerius metus. Jei Putinas laimės karą ir okupuos Ukrainą, pavojus NATO padidės.

„Beveik kasdien girdime Kremliaus grasinimus, pastaruoju metu – mūsų draugams Baltijos šalyse. Turime atsižvelgti į tai, kad Vladimiras Putinas vieną dieną užpuls NATO šalis“, – patikslino ministras.

Tikėtinos grėsmės fone Pistorius jau pasiruošęs atverti laisvas darbo vietas Bundesvere kariams, neturintiems Vokietijos pilietybės.

„SSRS 2.0“ su Baltijos šalimis ir dalimi Vokietijos. Apie ką svajoja Vladimiras Putinas?

Niekur nedingo Maskvos užmojai atkurti „SSRS 2.0“ su Baltijos valstybėmis ir suvienytos Vokietijos rytine dalimi. Putinas apie tai svajoja ir supranta, kad turi pakankamai resursų tai įgyvendinti, „Focus“ komentavo atsargos pulkininkas, buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pirmininkas Vladyslavas Selezniovas.

 

Pavojus slypi ir Vakarų politiniame lauke: daugelyje šalių didėja dešiniųjų partijų, kurių lyderiai pasisako už bendradarbiavimą su Rusijos Federacija, populiarumas.

„Putinas stumsis tiek, kiek jam bus leista. Ir kai Vakarų aukščiausi pareigūnai mano, kad turi 5, 8 ar 20 metų pasiruošti, jie pamiršta kalbėti apie savo kovinio potencialo stiprinimą“, – atkreipia dėmesį ekspertas.

Dabar Europą tikrai saugo Ukrainos gynybos pajėgos. Jei ginkluotosios pajėgos neužlaikytų linijų ir pozicijų, priešas būtų pasiekęs Lvivą, Užkarpatę ir toliau. Tuomet Slovakijos ir Vengrijos premjerai Robertas Fico ir Viktoras Orbánas turėtų aiškintis gyventojams, kodėl po Bratislavą ir Budapeštą važinėja rusų tankai.

 

Anot Selezniovo, pasaulis vis labiau grimzta į Trečiojo pasaulinio karo būklę. Priežastis – buvusio JK ministro pirmininko Winstono Churchillio ir 32-ojo JAV prezidento Franklino Delano Roosevelto lygio lyderių trūkumas. Nė vienas garsus politikas nėra pasirengęs išgelbėti pasaulio nuo didelio karo per ateinančius 50 metų.

JK užsienio reikalų ministro Davido Camerono pasisakymai apie Putino pataikavimo pavojų turėtų būti vertinami labai rimtai. Toks požiūris primena XX amžiaus įvykius, kai Europos šalys norėjo nuraminti nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio ambicijas. Prie ko tai privedė, iki šiol prisimena visas pasaulis.

„Vienintelis dalykas, kurį galime padaryti, tai 2024 metais parodyti, kad Putinas nelaimi“ , – sakė jis interviu „Politico“.

Rusijos armijos ir Putino keliama grėsmė, kaip pabrėžia karo ekspertas, gali būti išspręsta gana greitai. Ukrainos kariuomenė turi gauti pakankamai modernios ginkluotės, o jei to nepadarys dabar, problemos ateityje tik paaštrės. Kijevas aprūpintas ginklais pagal likutinį principą, o tai prieštarauja karinei logikai.

Rusija pasiruošusi karui su NATO

 

Rusija padidino savo galią ir parodo pasauliui savo gebėjimą paskatinti karinį eskalavimą keliuose pasaulio taškuose: Gazos Ruože, Raudonojoje jūroje, Venesuelos ir Gajanos pasienyje, taip pat Suvalkų koridoriuje, kuris eina palei Lenkijos ir Lietuvos sieną.

Agresoriaus apetitas Ukrainoje nesibaigs, todėl Vakarai siunčia įspėjimą apie totalų karą, mano karo ekspertas Snegiriovas.

JAV ir Europa teikia visapusišką politinę ir ekonominę paramą Ukrainai, tačiau Vakarai taip pat svarsto įtampos eskalavimo prie NATO sienų scenarijus. Tai apima karines invazijas į Suomiją, Švediją, Lenkiją ir Baltijos šalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(3)
(24)

Komentarai ()