Traiško tankus kaip riešutus. Atgimsta angliška pabaisa FV4005. Kas žinoma (Foto, Video)  ()

Ginklui restauruoti bus išleista 40 000 svarų sterlingų. Už šias lėšas bus atliktas kapitalinis remontas, sumontuota atitinkama įranga ir tvarkinga važiuoklė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bovingtono tankų muziejus (JK) paskelbė apie vienintelio britų tankų naikintojo FV4005 prototipo restauravimo darbų pradžią. Transporto priemonė bus atkurta į pradinę konfigūraciją. Tankų naikintojas bus paremtas „Centurion Mk3“ tanko važiuokle, o ne Mk12, kaip anksčiau. Tai buvo praneša „Defense 24“.

Straipsnyje rašoma, kad šiems tikslams buvo paaukota apie 20 000 svarų, tiek pat skyrė ir populiaraus kompiuterinio žaidimo „World of Tanks“ kūrėjas „Wargaming“. Už šiuos pinigus eksponatui bus atliktas kapitalinis remontas. Jam taip pat bus nupirkta atitinkama įranga ir sumontuota tinkama važiuoklė.

„Pagal planus visi darbai turėtų būti baigti iki „Tankfest 2024“ renginio, per kurį pirmą kartą per dešimtmečius bus galima pamatyti FV4005 II etapą“, – rašo apžvalgininkai.

FV4005 yra eksperimentinis britų tankų naikintojas pagrįstas vidutinio tanko „Centurion Mk3“ važiuokle, kurio kūrimas prasidėjo XX amžiaus šeštojo dešimtmečio pabaigoje. Kurdami jį, dizaineriai laikėsi idėjos ant tanko važiuoklės sumontuoti galingiausią to meto vamzdinės ginkluotės pabūklą. Tuo pačiu metu iš pradžių tai turėjo būti eksperimentinis FV215 sunkusis tankas, tačiau vėliau buvo pasirinktas „Centurion Mk3“.

 

 

Mašina buvo sukurta kaip atsakas į SSRS armijoje atsiradusias naujas sunkiųjų IS šeimos tankų modifikacijas, ypač IS-3. Pagrindinis ginklas buvo 183 mm L4A1 pabūklas.

 

50 t FV4005 buvo aprūpintas „Rolls-Royce Meteor“ varikliu, kuris leido pasiekti maksimalų 30 km/val. greitį. Įgula buvo apsaugota 76 mm storio plokšte priekyje, pasvirusia 60° kampu.

 

Pirmoji tankš naikintojo versija neturėjo pagrindinės ginkluotės, tačiau laikui bėgant mašina gavo didžiulį bokštelį. Bendras tankų minininko aukštis siekė 3,6 metro, todėl jis tapo aukščiausia kovos mašina, pagaminta Didžiojoje Britanijoje.

1956 m. buvo atlikti pirmieji FV4005 bandymai, tačiau kitais metais projektas buvo uždarytas, nes Didžiosios Britanijos kariuomenė priėmė prieštankinių raketų sistemą „Malkara“, kuri pasirodė mobilesnė ir kompaktiškesnė už konkurentą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(8)
(25)

Komentarai ()