NATO ruošiasi karui su Rusija. Galimas puolimas – iki 2044-ųjų  ()

Pasak buvusių Amerikos ir Europos karinių vadų bei saugumo ekspertų, Rusijos puolimas prieš NATO šalis gali prasidėti iki 2044 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos puolimo prieš NATO scenarijų paskelbė laikraštis „The Daily Mail“.

Laikraštis pažymėjo, kad Europos vyriausybės viena po kitos griežtai perspėjo savo piliečius pradėti ruoštis karui.

O dabar Šiaurės Atlanto aljanso šalys ruošiasi vienoms didžiausių ir rimčiausių karinių pratybų, kuriose dalyvaus 90 000 karių iš visos Europos. Tuo pat metu Amerikos kariuomenė taip pat ketina pradėti karines pratybas, kurios, pasak ekspertų, bus paskutinis bandymas pademonstruoti savo karinę galią šaliai agresorei Rusijai.

„2024 m. Rusijos gynybos išlaidos padidės iki 140 mlrd. JAV dolerių – trečdalio nacionalinio biudžeto. Šie pokyčiai neturi prasmės, jei bus nukreipti tik prieš dabartinį priešininką – Ukrainą, šalį, kurios gyventojų skaičius sudaro trečdalį Rusijos ir kuri vos išsilaikė“, – dienraščiui „The Daily Mail“ sakė brigados generolas Kevinas Ryanas.

Admirolas Robas Baueris, NATO karinio komiteto pirmininkas, paragino vyriausybes ir civilius ruoštis „didžiuliams pokyčiams“ savo gyvenime, prognozuodamas plataus masto ginkluotą konfliktą per ateinančius 20 metų.

Taigi leidinys, padedamas ekspertų grupės – buvusių kariuomenės vadų ir saugumo ekspertų – nagrinėja, kaip Rusijos puolimas prieš Europą galėtų susiklostyti iki 2044 m. Jų nuomone, galimi Rusijos žingsniai yra tokie.

Pirmasis etapas – kibernetinis karas ir raketų smūgiai

Kibernetinės atakos, pabrėžia leidinys, šiandien tapo kone kasdieniu reiškiniu, o nusikaltėlių technologinės galimybės auga eksponentiškai.

„Kibernetinės atakos turi realių kovinių pritaikymų – rusai jas panaudojo prieš įsiveržimą į Ukrainą, kad, be kita ko, išjungtų „Viasat“ ryšių tinklą“, – sakė RUSI mokslininkas ir karo analitikas Samas Cranney-Evansas.

O buvęs JAV pajėgų Europoje vadas generolas Benas Hodgesas pabrėžė, kad „rusai gali imtis veiksmų, kad sukurtų plataus masto kibernetinį mūsų infrastruktūros sunaikinimą“. Ir priminė apie kibernetines atakas oro uostuose, jūrų uostuose, logistikoje ir tiekimo grandinėje.

O Cranny-Evansas pridūrė, kad yra net kažkokio konflikto kosmose tikimybė, kai palydovai bus naudojami vienas kitam atakuoti arba palydovų trukdžiams sukurti – tai Ukrainoje jau buvo daroma žemesniu lygiu. Kartu jis pridūrė, kad tai nereiškia, kad Rusija apsiribos elektroniniais nusikaltimais.

 

„Greičiausiai tai pasireikš kaip raketų ataka, skirta sugadinti pagrindinius karinius ir infrastruktūros objektus Rytų Europoje ir už jos ribų, paruošiant dirvą karių dislokavimui. Ir Rusija nedvejodama panaudos šimtus ilgo nuotolio tikslumo raketų prieš civilius taikinius visoje Europoje“, – perspėjo generolas Hodgesas.

Būtent todėl jis pabrėžė tinkamos oro ir raketinės gynybos visoje Europoje svarbą.

Antrasis etapas yra invazija sausuma, jūra ir oru

Pasak karo ekspertų, Rusijos Federacija pirmiausia bandys užgrobti Suvalkų koridorių, o tada puls Baltijos valstybes ar Lenkiją. Kartu generolas Hodgesas pabrėžė, kad Rusija padarė išvadas iš Ukrainoje padarytų klaidų ir su Irano bei Kinijos pagalba sugebėjo papildyti savo karinį arsenalą bei pasiekti technologinių laimėjimų.

Generolai sako, kad nepaisant to, kad šiuo metu Baltijos šalyse yra dislokuoti tūkstančiai NATO karių, jie skirti tik kaip „atgrasymo priemonė“. Jų vaidmuo – atgrasyti bet kokias invazines pajėgas, kol atvyks pagrindinė NATO kariuomenė, pabrėžia Hodgesas. Putinui užpuolus šalį rytiniame NATO flange, Rusija lauks, kaip reaguos karinis aljansas.

„Jei mes dvejosime, nevykdysime savo įsipareigojimų pagal 5 straipsnį apsaugoti valstybes nares... sunaikinsime Aljansą. Jei neįvykdysime to, ką pažadėjome padaryti, tai bus stulbinantis smūgis NATO“, – sakė generolas.

 

Ir jei NATO tikrai dvejos, Putinas nesustos, prognozuoja generolas Hodgesas.

Toliau Rusijos laivynas bandys perimti Arkties kontrolę, o raketų pagalba – ir Šiaurės Atlantą. Tirpstant poliarinėms ledo kepurėms dėl klimato kaitos, vis labiau pasiekiami nauji jūrų keliai.

„Rusija norės dominuoti šiame šiauriniame maršrute, tai atneš ekonominę naudą Maskvai. O savo tolimojo ginklo dėka ji galės dominuoti Šiaurės Atlante ir Arktyje“, – sakė generolas Hodgesas.

Karo ekspertai spėja, kad iš už poliarinio rato Rusijos šiaurinis laivynas gali atakuoti Skandinavijos uostus arba kirsti Arkties vandenis, kad pultų Britaniją per Šiaurės jūrą. Be to, Maskva gali panaudoti povandeninius laivus ar povandenines transporto priemones, kad nukirstų gyvybiškai svarbius povandeninius šviesolaidinius kabelius, taip sukeldama precedento neturinčią žalą ir sutrikdydama Vakarų infrastruktūrą, logistiką ir ryšius, eskaluojant būsimą konfliktą.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()