Panaši į mozaiką. 90 000 karių, 1200 vienetų technikos. NATO ruošia galingą žinutę  (5)

Buvusio Lenkijos karinių oro pajėgų vado Tomaszo Wozniako teigimu, NATO pajėgos treniruos reakcijos greitį iškilus grėsmei. Karininkas taip pat džiaugiasi, kad ne vienos Europos šalių vyriausybės patikėjo tokios grėsmės realumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO karinė vadovybė siekia patikrinti Šiaurės Atlanto Aljanso šalių narių ginkluotųjų pajėgų koordinavimo lygį. „Steadfast Defender 2024“ pratybų metu kartu dirbs 90 000 karių.

Pilotas, buvęs Lenkijos karinių oro pajėgų vadas generolas Tomaszas Wozniakas interviu portalui RMF24 kalbėjo apie Vakaruose vykstančių didelio masto karinių manevrų detales.

Wozniakas paaiškino, kad NATO kariai iš tikrųjų yra skirtingų šalių dalinių „mozaika“. Todėl Aljansas siekia suprasti, ar „pinigai buvo išleisti efektyviai“ ir ar „sąjungininkų armijų“ suvienijimas galiausiai gali duoti „sinerginį efektą“.

Pasak lenkų generolo, manevrų metu bus atliekami šie veiksmai:

  • amerikiečių ir britų dalinių perkėlimas;
  • amerikiečių kariai sustos Europoje, o NATO kariai vyksta į „galimų konfliktų vietas“;
  • manevrų atlikimo vieta – Lenkija, Bulgarija, Rumunija, Baltijos šalys;
  • pirma, vyks štabo pratybų etapas, tada poligonuose dirbs kariai.

Visų pirma Švedija ir Suomija patikrins, ar jų „procedūros ir taisyklės“ yra suderinamos su Aljanso poreikiais.

Kariškiai aiškino, kad manevrai parodys, kaip greitai NATO sugeba reaguoti krizinėse situacijose. Ji taip pat siųs „signalus stebėtojams“, kad Aljansas žino, kaip reaguoti skirtingai, priklausomai nuo aplinkybių.

 

„NATO yra stabilus aljansas, galintis reaguoti į įvairių rūšių grėsmes“, – sakė Wozniakas.

Žurnalistai nepatikslino, kokius „stebėtojus“ turėjo omenyje lenkų generolas. Tačiau jie klausė, ar Rusija nekelia realios grėsmės kuriai nors iš NATO šalių.

Atsakydamas Wozniakas pasiūlė atkreipti dėmesį į Europos politikų pareiškimus ir tai, kaip jie pradėjo didinti sviedinių ir karinės įrangos gamybą. Jis pažymėjo, kad jam „džiugu“ matyti, kad Vokietija ir Didžioji Britanija pagaliau patikėjo grėsmės realumu.

 

„Gerai, kad pagaliau Vokietijoje ar JK pereita prie tokios karinės retorikos, nes be stiprių Europos šalių nebus stiprios NATO“.

Pažymėtina, kad „Steadfast Defender 2024“ yra Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos pratybos, kurios prasidės sausio 31 dieną ir baigsis 2024 metų gegužės 31 dieną. Pratybose dalyvaus 90 000 karių iš įvairių šalių: 20 000 iš JK (įskaitant 2 000 jūreivių), 15 000 iš Lenkijos, 10 000 iš Vokietijos ir 5 000 iš Nyderlandų. Daugiau nei 1200 vienetų technikos: daugiau nei 50 laivų daugiau nei 90 lėktuvų (naikintuvų, sraigtasparnių ir kt.), daugiau nei 1100 šarvuočių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(0)
(25)

Komentarai (5)