„Tai gilus smūgis Rusijai.“ Galingai. Vokiečiai bando suprasti, ką padarė Ukraina  ()

Ukrainos pajėgos smogė giliai į Rusiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainoje sukurti nauji dronai kelis kartus galėjo atakuoti taikinius Rusijos gilumoje, beveik 1000 km nuo sienos. Tai, kad Ukraina bepiločiais orlaiviais atakuoja Rusijos teritoriją, nėra naujiena, tačiau dabar matoma kitokia ukrainiečių strategija. Apie tai rašo Vokietijos leidinys „Tagesspiegel“ medžiagoje apie tai, kaip Ukraina gali smogti toli į Rusijos gilumą.

„Nuo metų pradžios matome, kad Ukraina stengiasi pasiekti rezultatų ir su dronais žengia link Sankt Peterburgo ir Maskvos... Vienas smūgis gali turėti pražūtingą poveikį Rusijai“, – sakė Austrijos kariuomenės pulkininkas Markusas Reisneris.

Iki šiol toks strategijos pokytis atrodė neįsivaizduojamas dėl vienos priežasties: Ukraina iš savo Vakarų sąjungininkų dar negavo ginklų sistemų, kurios įgalintų tokias atakas. Dabar tai gali pasikeisti.

Praėjusių metų pabaigoje Kyjivas paskelbė apie ketinimą masiškai gaminti tolimojo nuotolio bepiločius orlaivius. Jei šios pastangos jau pasiekė savo tikslą, tai dar kartą įrodo, kaip inovatyvi Ukrainos ekonomika gali pasiekti rezultatų spaudžiant laikui.

Praėjusią savaitę viešėdamas Davose Ukrainos strateginių pramonės šakų ministras Oleksandras Kamyšinas, kalbėdamas apie atakas prieš taikinius Leningrado srityje, sakė: „Šis daiktas nuskrido lygiai 1250 kilometrų ir pataikė į taikinį.“ Pasak jo, dronas buvo suprojektuotas ir pagamintas Ukrainoje ir kainavo 350 JAV dolerių už vienetą.

 

Taigi atakoms galėjo būti panaudoti du bepiločių orlaivių modeliai, kurie abu neseniai pateko į Ukrainos kariuomenės arsenalą: „AQ-400 Scythe“ ir „UJ-26 Beaver“.

Pasak prancūzų karo eksperto Stéphane'o Audrano, „AQ-400 Scythe“ daugeliu atžvilgių yra brangių vakarietiškų konstrukcijų priešingybė. Jame atsisakyta stiklo pluošto ir sudėtingų valdymo sistemų. Vietoj to dronas turi ratus nuo karučio, paprastą variklį ir GPS navigatorių. Pranešama, kad bepilotis orlaivis išklotas fanera iš baldų fabriko. Pasak Odrano, jis apginkluotas dviem 122 milimetrų artilerijos sviediniais, „nes Ukraina vis dar turi jų atsargų“.

„UJ-26 Beaver“ taip pat galėtų būti naudojamas tolimoms atakoms. Ši sistema taip pat suprojektuota ir surinkta Ukrainoje. Kai kurių šaltinių duomenimis, šio drono konstrukcija yra šiek tiek sudėtingesnė ir sudaryta iš stiklo pluošto elementų.

 

Tačiau nė vienas iš modelių nėra toks pigus, kaip teigia ministras Kamyšinas. AQ-400 su ratais iš karučio ir baldų faneros kaina, priklausomai nuo įrangos, svyruoja nuo 14000 iki 28000 JAV dolerių. Portalo „Globaldencecorp“ duomenimis, „UJ-26 Beaver“ kainuoja apie 100000 JAV dolerių.

Dronų veikimo nuotolis, kuris, pasak Ukrainos šaltinių, abiejų modelių neviršija 1000 km, taip pat yra nepakankamas Kamyšino nurodytam 1250 km maršrutui. Tačiau galima daryti prielaidą, kad atskiri abiejų tipų dronų egzemplioriai buvo modifikuoti taip, kad galėtų nuskristi didesnius atstumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(240)
(7)
(233)

Komentarai ()