Prasideda masinė gamyba! Po beveik 40 metų. JAV monstras B-21 „Raider“ (Video)  ()

JAV sparčiai kuria naująjį dangaus karalių, skelbiama masinė gamyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV oro pajėgos patvirtino, kad amerikiečių strateginis bombonešis B-21 „Raider“ vėl pakilo į orą, praneša „Defense News“.

Bandomasis skrydis įvyko Edvardso oro pajėgų bazėje Kalifornijoje sausio 17 d. Tai svarbus žingsnis kuriant būsimus bombonešius, kurie pakeis senstantį B-1B „Lancer“ ir B-2 „Spirit“ bombonešių parką.

Bombonešis B-21 „Raider“ pirmą kartą pakilo į orą 2023 m. lapkritį. Jis praskrido virš slaptos gamyklos, žinomos kaip Jungtinių Valstijų oro pajėgų gamykla 42 Kalifornijoje, ir nusileido Edvarso oro pajėgų bazėje. Dar kartą lėtuvas buvo pastebėtas ore 2024 m. sausio 17 d., virš Kalifornijos oro bazės.

Bombonešį stebėtojai pastebėjo skrydžių stebėjimo svetainėse. Informaciją apie skrydį patvirtino JAV oro pajėgos. „Defense News“ paklausė JAV oro pajėgų atstovės Ann Stefanek, kiek iki šiol buvo atlikta B-21 „Raider“ skrydžių. Tačiau Stefanek atsisakė pateikti konkretų skaičių dėl saugumo sumetimų.

B-21 „Raider“ – strateginiu ateities bombonešiu vadinamas lėktuvas, skirtas sustiprinti JAV atgrasymo galimybes. Amerikiečiai planuoja pastatyti net 100 bombonešių B-21 laivyną, kuris taps naujos kartos strateginės aviacijos pagrindu. Projektas nuo pat pradžių sulaukė didelio dėmesio dėl savo futuristinės išvaizdos ir galimų techninių parametrų.

 

Pirmą kartą B-21 viešai pristatytas 2022 m. gruodžio 3 d., per oficialią ceremoniją „Northrop Grumman“ gamykloje Palmdeilyje, Kalifornijoje. Toje pačioje vietoje 1988 metais įvyko bombonešio B-2 „Spirit“ pristatymas. Pavadinimas B-21 neatsitiktinis. Skaičius 21 reiškia XXI amžių, o „Raider“ yra nuoroda į Tokijo bombardavimą, įvykdytą per Antrąjį pasaulinį karą – 1942 m. balandžio 18 d. Ataka, pavadinta „Doolittle Raid“ (pagal pulkininką leitenantą Jimmy Doolittle) buvo sėkminga. Ji taip pat pakėlė kovos dvasią tarp amerikiečių ir JAV sąjungininkų.

 

Kol kas mažai žinoma apie paties „Northrop Grumman“ sukurto lėktuvo specifikacijas ir jo galimybes. Tačiau aišku, kad B-21 „Raider“ yra pagamintas naudojant slaptą technologiją ir skraidančių sparnų sistemą. Jo vaidmuo neapsiribos vien bombardavimo misijomis. Orlaivis taip pat skirtas žvalgybai, elektroniniam karui ir mūšio lauko valdymui.

Masinė gamyba

 

Po sėkmingų skrydžio bandymų „Northrop Grumman“ gavo žalią šviesą iš JAV Gynybos departamento didelio masto B-21 orlaivių gamybai.

 

Kompanija „Northrop Grumman“ gavo leidimą pradėti gaminti naujausią bombonešį B-21 „Raider“. Iš viso JAV oro pajėgos planuoja įsigyti mažiausiai 100 orlaivių. Sausio 23 d. apie tai paskelbė JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas pirkimams ir paramai Williamas LaPlante'as.

„Slapto bombonešio B-21 „Raider“ gamyba juda į priekį. Praėjusį rudenį, remdamasis antžeminių ir skrydžio bandymų rezultatais bei brandžiais gamybos komandos planais, daviau leidimą pradėti B-21 gamybą“, – socialiniuose tinkluose rašė pareigūnas.

LaPlante'as pažymėjo, kad vienas iš pagrindinių naujausios slaptų bombonešių programos atributų nuo pat pradžių buvo didelio masto gamybos projektavimas. Tai būtina norint patikimai atgrasyti potencialų priešą. Jeigu nebus serijinės gamybos, tai jų galimybės neturi jokios reikšmės, pridūrė viceministras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(73)
(1)
(72)

Komentarai ()