1000! „Penktos kartos naikintuvas pasiekė absoliutų rekordą.“ Rusams net propaganda tokio nesugalvotų (Foto)  ()

Pagamintas 1000-asis F-35. Naikintuvas kurį laiką liks gamykloje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktos kartos naikintuvas pasiekė absoliutų rekordą. Amerikiečių kompanija „Lockheed Martin“ pagamino tūkstantąjį naikintuvą F-35 „Lightning II“. Naikintuvas dar nebuvo pristatytas klientui. Pristatymas įvyks, kai kompanija baigs kurti naujausią naikintuvo konfigūraciją „Technical Refresh 3“ (TR-3). Tai įrangos versija, kuri bus tiekiama ir Lenkijos užsakytam F-35.

Rusams net propaganda tokio nesugalvotų

F-35 yra vienas moderniausių ir brangiausių naikintuvų pasaulyje, kurį sukūrė „Lockheed Martin“ kaip „Joint Strike Fighter“ projekto dalį. Naikintuvai gaminami nuo 2006 metų, o 2024 metų pradžioje bendrovė paskelbė apie 1000-ojo vieneto pagaminimą. Naikintuvas dar nepristatytas klientui. Anot „Lockheed Martin“, daugiau informacijos apie šį klientą bei oficialias nuotraukas bendrovė galės pateikti tik po oficialaus naikintuvo pristatymo.

„Lockheed Martin“ vėluoja, kurdama naujausią konfigūraciją, vadinamą „Technical Refresh 3“ (TR-3). „Aviationist“ primena, kad pirmasis šios versijos F-35 pristatymas buvo planuotas 2023 metų balandį, tačiau greičiausiai tai įvyks 2024 metų balandžio–birželio mėnesiais.

 

Bendrovė Lenkijos leidiniui „WP Tech“ teigė, kad dauguma vėlavimų kyla dėl integruoto pagrindinio procesoriaus (ICP) kūrimo.

„Komanda dirba 7 dienas per savaitę, kad kuo greičiau pristatytų kvalifikuotą, kovai paruoštą programinę įrangą. TR-3, leidžiantis įgyvendinti „Block 4“ versiją, pristato atvirą misijos sistemų architektūrą, naują integruotą pagrindinį procesorių su didesne skaičiavimo galia, patobulintą panoraminį kabinos ekraną, didesnį atminties bloką ir kitas įslaptintas galimybes“, – pabrėžia „Lockheed Martin“.

Kaip tikina bendrovė, diegiami patobulinimai, kurie bus naudingi naikintuvams F-35 visose jų plėtros programoje dalyvaujančiose šalyse, suteikia precedento neturintį pajėgumų ir technologinio pranašumo šuolį, kurio dėka „F-35 liks vienu žingsniu priekyje kylančios grėsmės akivaizdoje“. Lenkija yra viena iš šalių, kuri gaus naikintuvus su TR-3 paketu. Todėl nerimaujama, kad šios konfigūracijos kūrimo vėlavimas gali turėti įtakos savalaikiam naikintuvų pristatymui.

 

Taip pat verta paminėti, kad nuo 2022 m., t. y. nuo karo Ukrainoje pradžios, naikintuvų F-35 įsigijimu susidomėjo dar bent kelios šalys, tarp jų Šveicarija, Suomija, Vokietija ir Čekija. 2023 m. liepos mėn. žurnalas „Air&Space Forces Magazine“ nurodė, kad planuojami užsakymai viršija „Lockheed Martin“ deklaruojamą F-35 metinę gamybą. Užsakymai gali siekti maždaug 159 vienetus, o amerikiečių kompanija kasmet pagamina 156 naikintuvus F-35.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(2)
(45)

Komentarai ()

Susijusios žymos: