JAV ir Iranas artėja prie tiesioginio susidūrimo. Kas dedasi Artimuosiuose Rytuose  ()

Karo veiksmai Izraelyje jau išplito už šalies sienų, o įvairios Irano kontroliuojamos įgaliotosios pajėgos veikia vis agresyviau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelio ir „Hamas“ karas jau peržengė šalies sienas. Dabar Artimuosiuose Rytuose didėja tiesioginės konfrontacijos tarp JAV ir Irano galimybė. Tai praneša CNN.

Iki šiol karo veiksmai apsiribojo tiesioginiais Irano įgaliotinių ir JAV, Izraelio bei jų sąjungininkų išpuoliais. Tačiau pastarųjų savaičių tiesioginiai Irano ir JAV smūgiai padidino baimę, kad tarpinis konfliktas gali virsti tiesioginiu. Iki šiol JAV atakavo Irano įgaliotinius Jemene, Sirijoje ir Irake, o su Iranu susijusios kovotojų grupės taikėsi į JAV taikinius Irake ir Sirijoje, taip pat atakavo Pakistaną.

Žurnalistai rašo, kad JAV daugelį metų bandė pasitraukti iš Artimųjų Rytų ir vėl atsidūrė regione. Šiuo metu kontingentą regione sudaro daugiau nei 30 000 karių. Leidinys apžvelgė pajėgas Artimuosiuose Rytuose.

Libanas

Irano finansuojama galingiausia šiitų islamo grupuotė „Hezbollah“ yra įsikūrusi Libane. Kovotojai turi nemažą ginklų arsenalą, kuriame yra nuo 150 000 iki 200 000 raketų, taip pat įvairios amunicijos. Jų bazės yra netoli Izraelio, o pusės reguliariai apsikeičia smūgiais. „Hezbollah“ lyderis Saidas Hassanas Nasrallah tvirtina, kad jie turi 100 000 karių. Judėjimas yra artimas „Hamas“ sąjungininkas Gazos Ruože.

Jemenas

Šiuo metu Irano ir JAV konfrontacijos centras yra Jemenas, kurio nemažą dalį, su sostine Sana, yra užgrobę husiai. Jie atakuoja laivus Raudonojoje jūroje, o tai kenkia pasaulinei prekybai. Husiai šiuo metu kontroliuoja šiaurinį Jemeną. Irano remiami husiai beveik 8 metus kovoja prieš Saudo Arabijos vadovaujamą koaliciją. Tik pernai aktyvi karo veiksmų fazė baigėsi.

JAV karo laivai stovi Raudonojoje jūroje prie Jemeno krantų, iš kur smogia į husių taikinius. Gruodį JAV subūrė daugiau nei 20 šalių koaliciją, siekdama apsaugoti komercinę laivybą nuo husių išpuolių Raudonojoje jūroje.

Irakas

 

Iranas turi didelę įtaką šiitų grupuotėms Irake, glaudžiai susijusioms su Islamo revoliucijos gvardijos korpusu (IRGC). Tarp jų yra „Kataib Hezbollah“, „Harakat al-Nujaba“ ir „Kataib Saeed al-Shuhada“. JAV žvalgyba apskaičiavo, kad „Kataib Hezbollah“ turi iki 10 000 kovotojų. Irake taip pat yra „Badr“ organizacija, kurią įkūrė IRGC.

Irano remiamos grupuotės surengė dešimtis atakų prieš JAV pajėgas Irake nuo Gazos Ruožo karo pradžios, paskatinusios JAV atsakyti oro antskrydžiais. Valstijos turi apie 2500 karių įvairiose bazėse Irake. Irakas bijo tapti regioninio karo tramplinu, todėl nori, kad JAV išvestų karius iš Irako.

Sirija

Iranas Sirijoje laiko savo pajėgas, būtent elitinius IRGC ir šiitų grupuočių dalinius. Taip pat teigiama, kad į dalinius verbuojami afganai ir pakistaniečiai.

 

JAV Sirijoje turi 800 karių, kurie vykdo misiją nugalėti ISIS. Didžioji kariuomenės dalis yra įsikūrusi „Saugioje Rytų Sirijos zonoje“, kur JAV remia Sirijos demokratines pajėgas, kurios priešinasi Basharo al Assado režimui. Irano įgaliotiniai smogė Amerikos kontingentui keletą kartų. JAV atsako oro antskrydžiais.

Persijos įlanka ir Turkija

Nors karas tarp Izraelio ir „Hamas“ dar neišplito į Persijos įlankos arabų valstybes, kai kurios iš šių šalių jaučiasi pažeidžiamos, nes anksčiau buvo su Iranu susijusių grupių taikiniais. Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus husiai užpuolė atitinkamai 2019 ir 2022 m.

JAV Kuveite turi apie 13 500 karių, o tai yra didžiausias JAV karinis buvimas regione. Antra pagal dydį JAV kariuomenė šiame regione yra Katare, kur Al Udeido oro bazėje dislokuota apie 10 000 JAV karių. Tai didžiausia JAV karinė bazė Artimuosiuose Rytuose.

JAV taip pat turi pajėgų Bahreine, Jordanijoje ir Turkijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(4)
(10)

Komentarai ()