Žiaurūs mūšiai. 35 000 armija. Naikinimas truks visus 2024 metus. Kas vyksta  ()

IDF dabar planuoja perkelti sausumos karius atgal į šalį ir artimiausiais mėnesiais dislokuoti juos greitiems reidams Gazoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelio kariuomenė (IDF) teigia, kad įnirtingai kovoja pietiniame Gazos Ruožo Chan Juniso mieste, kur tikisi nužudyti arba sučiupti „Hamas“ lyderius, kurie, kaip manoma, slepiasi tuneliuose su įkaitais. Tai praneša agentūra „Bloomberg“.

IDF vadovybė mano, kad „Hamas“ kovotojų grėsmės pašalinimas truks bent visus metus. Tuo pačiu metu Izraelio kariškiai pažymi, kad kovos Gazos Ruože pasirodė sunkesnės nei tikėtasi.

„Nuo karo pradžios žuvo apie 220 Izraelio karių. Tuo pat metu šalies vadovai tikina, kad padarė didelę pažangą“, – rašo agentūra.

Pasak Izraelio žvalgybos pareigūno, IDF jau nukovė apie 9 000 „Hamas“ kovotojų, tačiau grupės stiprumas, anot jų, yra apie 35 000 kovotojų.

„Ketvirtadalis „Hamas“ teroristų žuvo, o dar mažiausiai ketvirtadalis buvo sužeista“, – pirmadienį, sausio 29 d., per instruktažą sakė Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas.

Tačiau dabar pagrindinis dėmesys skiriamas antrajam pagal dydį Gazos miestui Chan Junisui, kur Izraelio pajėgos pirmą kartą vykdo kovines operacijas tunelių tinkle, kuris driekiasi po visu Gazos Ruožu.

„Tai strategiškai svarbu, nes būtent čia yra „Hamas“ lyderis Yahya Sinwar ir kariuomenės vadas Mohammedas Deifas ir kur Izraelis mano, kad jie slepiasi“, – pabrėžia „Bloomberg“.

Chan Junisas laikomas „Hamas“ brangakmeniu, sakė Izraelio pajėgų atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas. Ir priduria, kad jo svarbą liudija ir karių ten rastos amunicijos kiekis, ir tunelių bei karinės infrastruktūros mastai.

Pasak pareigūno, dalyvaujančio antžeminėje operacijoje Chan Juniso mieste, kovos mieste dažnai vyksta po namus ir vykdomos tikslinės operacijos prieš mažas „Hamas“ grupes. Didžioji dalis kovų vyksta dėl didžiulio grupuotės požeminių tunelių tinklo, kuris, pasak Izraelio pareigūnų, yra daug didesnis ir sudėtingesnis, nei jie manė anksčiau.

 

Pasak kontradmirolo Danielio Hagari, dviejų likusių „Hamas“ brigadų – vienos centrinėje Gazos Ruože ir kitos pietiniame Rafaho mieste – vadovavimo struktūra išlieka nepakitusi.

„Kiekvienai brigadai vadovauja nuo 70 iki 150 vadų, o jų nužudymas ar paėmimas yra gyvybiškai svarbus šių dalinių likvidavimui“, – pridūrė jis.

„Jie tobulesni ir didesni“, – mano Izraelio kariuomenė.

Pasak buvusio patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Yaakovo Amidroro, Izraelio kariuomenei įgavus aiškesnį vaizdą apie „Hamas“ ir jo infrastruktūrą, paaiškėjo, kad dauguma kovotojų ginklų buvo pagaminti Gazoje, o ne įvežti kontrabanda.

„Jie yra pažangesni ir didesni, nei manėme“, – apie „Hamas“ ginklus sakė jis.

Viena iš sunkiausių Izraelio problemų yra ta, kad „Hamas“ ir toliau šaudo į šalį raketomis, nors ir daug rečiau nei anksčiau. Pirmadienį, sausio 29 d., buvo paleista raketų banga, dalis jų pasiekė Tel Avivą. Kol gyventojai slėpėsi bombų slėptuvėse, raketas sulaikė „Iron Dome“ sistema.

 

Amidroras šias atakas pavadino decentralizuotos strategijos rezultatu. Cituodamas „didžiulį informacijos kiekį, paimtą iš „Hamas“ būstinės“, jis apibūdino sistemą, pagal kurią šimtai kovotojų Gazoje yra atsakingi už penkių–septynių užmaskuotų paleidimo vietų, kurias jie karts nuo karto tikrina, kontrolę. Gavęs įsakymą pulti, užpuolikas atneša prie paleidimo įrenginio baterijų valdomą detonatorių su laikmačiu, uždengtą tarsi daržovių dėžėmis, pritvirtina ir išeina. Po pusvalandžio paleidžiama iki 15 raketų.

Chan Junise kovojantis pulkininkas leitenantas taip pat sakė, kad judėdami į pietus kariai randa antžemines ginklų gamybos patalpas, mokymo ir vadovavimo centrus ir tai, ką jis apibūdino kaip „operatyvinius korpusus“. Pokalbyje telefonu jis sakė, kad tokie namai naudojami kaip ginklų sandėliai ir laikinos „Hamas“ karių bazės.

Kas yra žinoma apie artimiausius Izraelio planus

Tikėjimas, kad JAV ir Europos Sąjungos teroristine organizacija „Hamas“ sunaikinimas neįvyks greitai, yra viena iš priežasčių, kodėl Izraelio pareigūnai prieštarauja ilgalaikėms ar nuolatinėms paliauboms mainais už įkaitų paleidimą.

 

Jei „Hamas“ nebus sunaikintas, šeštadienį, sausio 27 d., spaudos konferencijoje sakė Izraelio premjeras B. Netanyahu, „kitos žudynės yra tik laiko klausimas“. Jis planuoja 2024 metais beveik dvigubai padidinti gynybos biudžetą ir teigia, kad jis išliks didelis dešimtmečius.

Izraelio ministras pirmininkas taip pat tvirtina, kad po spalio 7-osios išpuolio, per kurį žuvo 1200 izraeliečių ir pagrobta 240, negali būti nieko kito, kaip tik visiškas „Hamas“ pralaimėjimas. Tai paskatino Izraelio kontrataką, kuri, pasak Jungtinių Tautų, privertė palikti savo namus apie 1,9 mln. Gazos gyventojų.

Buvęs patarėjas Amidroras sakė, kad IDF kariuomenė dabar planuoja sugrąžinti sausumos karius į šalį ir artimiausiais mėnesiais dislokuoti juos greitiems reidams Gazoje.

Kita priežastis, dėl kurios kariai grįžta į Izraelį, anot jo, yra suteikti jiems galimybę pailsėti, jei karo veiksmai prasidėtų kitame Izraelio fronte – pasienyje su Libanu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()