„Pašalino iš programos.“ Galvos skausmas Turkijai. Reikia priimti sprendimą  (0)

JAV gali leisti Turkijai įsigyti F-35 naikintuvų. Įdomu tai, kad toks susitarimas galėtų būti labai naudingas Ukrainai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV pareiškė neprieštarausiančios, kad Turkija būtų grąžinta į F-35 programą, tačiau viena iš sąlygų galėtų būti naujų rusiškų oro gynybos sistemų S-400 perdavimas Ukrainai, rašo „Defense Express“.

2019 metais Ankara pradėjo įgyvendinti susitarimą dėl Rusijos oro gynybos sistemų S-400 pirkimo, sudarytą 2017 metais. Reaguodamos į tai, Jungtinės Valstijos pašalino Turkiją iš F-35 programos. Turkija netgi negali atnaujinti savo F-16 pajėgų.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland vizito Ankaroje metu užsiminė apie galimą draudimo parduoti F-35 atšaukimą, jei Turkija atsisakys rusiškų oro gynybos sistemų S-400. Turkija neišmes savo oro gynybos sistemų į Viduržemio jūrą - ką su jomis daryti?

„Defense Express“ primena, kad dar 2023 metų gegužę Vašingtonas siūlė Ankarai perduoti rusiškas oro gynybos sistemas S-400 Ukrainai. Tada Turkija atsisakė tai padaryti, bet pasiūlymas liko galioti. JAV ir NATO, aišku, nori, kad Turkija turėtų stiprią oro gynybą, bet, geriausiu atveju, be rusiškų ginklų.

 

Ar Turkija dabar sutiks tai padaryti? Sunku pasakyti. Turkija nori išlaikyti gerus santykius ir su Ukraina, ir su Rusija, o pastarajai tikrai nepatiktų, kad jos ginklai atiduodami Ukrainai. Bet F-35 būtų labai didelis ir svarbus technologinis šuolis Turkijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(1)
(47)

Komentarai (0)