„Grįžtame prie F-35.“ Maskvai bus šokas. Ką gali gauti Ukraina  (5)

Tukija galės grįžti prie F-35 programos, tačiau yra niuansas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2019 metais Ankara pradėjo įgyvendinti susitarimą dėl Rusijos oro gynybos sistemų S-400 pirkimo. Ši sutartis su Rusija buvo sudaryta dar 2017 m. Bendra sandorio kaina siekia 2,5 milijardo JAV dolerių. Atsakydamos į tai, JAV įtraukė sankcijas Turkijai pagal Kovos su Amerikos priešais įstatymą (CAATSA). Dėl to Turkija buvo pašalinta iš F-35 programos. Be to, šis sprendimas buvo susijęs ir su pačia orlaivių programa, nes Turkija jau buvo integruota į orlaivių komponentų tiekimo sistemą.

Ankarai buvo uždrausta atnaujinti savo F-16 orlaivius iki „Block“ 70/72 lygio, kuris yra jos parko pagrindas. Praėjo ketveri metai ir blokada buvo panaikinta, kai iškilo Švedijos įstojimo į NATO klausimas. Tačiau kaina, kurios JAV prašė, nebuvo maža. Už 40 naujų orlaivių ir 79 senų modernizavimą JAV prašė 23 mlrd. USD.

Siekdamos išspręsti šią sudėtingą politinę situaciją, JAV nusiuntė Viktoria Nuland pas R. T. Erdoganą. Ji  iškart pasakė, kad draudimas parduoti F-35 galbūt bus panaikintas, jei turkai atsisakytų rusiškų oro gynybos sistemų S-400. Ir tai yra pagrindinis reikalavimas.

 

„Jei mums pavyks išspręsti S-400 problemą, JAV mielai grąžintų Turkiją F-35 šeimai. Tačiau turime užtikrinti, kad Turkija turėtų stiprią oro gynybą... Kaip žinote, tai yra sunkus klausimas. Mūsų nuomone, kiekvienam reikia oro gynybos sistemų. Tai matome visame pasaulyje. Bet jei vis tik pavyks išspręsti šią problemą, CAATSA problema išnyks ir galėsime grįžti prie kalbų apie F-35“, – sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja.

V. Nuland teigimu, JAV nepaliks Turkijos be apsaugos, o, priešingai, pasiūlys kitokią oro gynybos sistemą, kuri pakeis S-400 ir nedelsdama sugrąžins Ankarą į F-35 programą.

 

Yra žinoma, kad 2023 metų gegužę Vašingtonas pasiūlė Ukrainai perduoti Rusijos oro gynybos sistemas S-400. Tada Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlütas Çavuşoğlu atsisakė. Verta manyti, kad Ankara dabar apie tai pagalvos. Juk gauti „Patriot“ ir prieigą prie F-35 yra daug įdomiau nei turėti sankcionuotas Rusijoje pagamintas oro gynybos sistemas. Tai pranešė „Defense Express“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(76)
(3)
(73)

Komentarai (5)