Ukrainoje užfiksuotas 9K35 „Strela-10“ sistemos darbas (Video)  ()

Ukrainos gynėjai parodė, kaip jų „Strela-10“ atakuoja rusų taikinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

9K35 „Strela-10“ toli gražu nėra naujas ginklas. Tai - sovietinė trumpojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos raketų sistema, naudojama nuo 1976 metų. Pagrindinė jos užduotis yra atakuoti lėtesnius, žemai skrendančius taikinius, tokius kaip sraigtasparniai ir sparnuotosios raketos. Ukrainoje „Strela-10“ dažnai taikosi į „Shahed-136“ dronus.

Ukrainos gynėjai dabar parodė, kaip vyksta „Strela-10“ sistemos darbas:

Čia „Strela-10“ paleidžia 9M37 raketą. Vėliau „Strela-10“ gavo naujesnių raketų, bet pirmoji šios sistemos amunicija buvo būtent 9M37. Tai - 41 kg svorio raketa, turinti 5 kg kovinę galvutę. Ji nulekia iki 5 km ir ieško taikinių pagal jų šiluminį pėdsaką. Raketą detonuoja kontaktinis arba lazerinis atstumo sprogdiklis.

„Strela-10“ yra sumontuota ant modifikuotos MT-LB važiuoklės. Tokia mašina sveria apie 12,3 t, turi 3 žmonių įgulą ir pasiekia maksimalų 61,5 km/val. greitį. Vandenyje „Strela-10“ gali plaukti 6 km/val. greičiu.

 

Ukrainai tokios mobilios trumpojo nuotolio sistemos yra labai naudingos, nes Rusija kasdien Ukrainos miestų link paleidžia dešimtis dronų ir sparnuotųjų raketų. Didelės ir brangios raketų sistemos mažiems dronams numušinėti naudojamos rečiau. „Shahed-136“ dronai Ukrainoje dažniausiai numušami priešlėktuviniais kulkosvaidžiais, kurie kurį laiką karyboje buvo šiek tiek primiršti.

Beje, „Strela-10“ buvo plačiai apkalbinėjama per praieto birželio „Wagner“ maištą - Prigožino samdiniai pačioje Rusijoje tokios sistemos raketomis bandė numušti Ka-52. Tai atskleidė ir „Strela-10“ raketų trūkumą - kadangi jos turi IR jutiklius, jas galima apgauti leidžiant žiežirbas (vadinamuosius šiluminius spąstus).

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()