„Skraidantys karstai“. Netikėtas sankcijų poveikis Rusijai  ()

Avarijų ir gedimų skaičius pernai padvigubėjo, palyginti su 2022 m., įskaitant: dėl prieigos prie atsarginių dalių ir programinės įrangos trūkumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didėjantis incidentų skaičius rodo, kad Vakarų sankcijos pradeda turėti rimtų pasekmių skrydžių saugai Rusijoje, pažymi „Wall Street Journal“. Avarijų ir gedimų skaičius pernai padvigubėjo, palyginti su 2022 m., įskaitant: dėl prieigos prie atsarginių dalių ir programinės įrangos trūkumo.

Vokietijos duomenų bazės „Jacdec“ duomenimis, 2023 metais Rusijoje buvo užfiksuoti 74 skrydžių saugos incidentai, o metais anksčiau – 36. „Wall Street Journal“ duomenų analizė rodo, kad vidutinis tokių incidentų dažnis išaugo nuo 4,5 atvejo 100 tūkst. skrydžių iki 9,9 atvejo.

Netikėtas sankcijų poveikis Rusijai

Anot „Wall Street Journal“, tai Rusijos aviacijos sektoriui įvestų sankcijų, kurios atėmė iš Rusijos avialinijų galimybę naudotis Vakarų orlaivių gamintojų paslaugomis, atsarginėmis dalimis ir programinės įrangos atnaujinimais, pasekmė.

Nors ne visos nelaimės yra tiesiogiai susijusios su sankcijomis – duomenų bazėje yra, pavyzdžiui, numuštas buvusio „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino lėktuvas – pasak „Wall Street Journal“ cituojamų ekspertų, nemaža dalis jų yra sankcijų pasekmė.

Tai yra atvejai, kai skrydžio metu užsiliepsnoja ar kitaip sugenda varikliai, tūpimo metu sprogsta padangos arba sugenda sklendės, dėl kurių skrydis turi būti nutrauktas. Kitaip tariant, Rusijoje orlaiviai tapo „skraidančiais karstais“.

 

Vienas tokių atvejų įvyko praėjusių metų rugsėjį, kai skrydžio metu „Ural Airlines“ lėktuve „Airbus A320“ įvyko hidraulinės sistemos gedimas. Dėl to lėktuvas turėjo avariniu būdu leistis laukuose pietų Rusijoje, kur jis tebėra iki šiol.

„Jei neturite prieigos prie dalių, nelabai ką galite padaryti“, – leidiniui sakė „Flight Safety Foundation“ direktorius Henry Gourdji. „Jie (rusai) daro, ką gali, bet tai pradeda turėti rimtų pasekmių“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(0)
(35)

Komentarai ()