„Jie ten slėpėsi 15 000 metų“. Tibete aptikti senoviniai virusai - kas mums gresia  ()

Tirpstant Tibeto ledynams, į planetos paviršių iškyla ne tik senovinė megafauna, bet ir šimtmečius lede slėpti virusai. Mokslininkai nustatė, kad dėl klimato kaitos tirpstantys Tibeto ledynai į atmosferą išskiria iki 15 000 metų senumo virusus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai praneša „Science Alert“.

Tibeto plynaukštėje atlikto tyrimo duomenimis, mėginiuose, paimtuose iš Gulia ledo dangos, rastas dešimčių unikalių virusų archyvas. Šie virusai išliko per tūkstantmečius susiformavusiame lede, ir dabar mokslininkai tiria jų poveikį aplinkai ir žmonijai.

Tirpstantys ledynai išlaisvina senovinius mikrobus ir virusus, kurių daugelis galėjo atsinaujinti dėl klimato kaitos. Mokslininkai, naudodami šiuolaikinius metodus, analizuoja virusų genetinę informaciją ir jų poveikį aplinkai.

Ypatingo mokslininkų dėmesio sulaukė bakteriofagai, kurie užkrečia Mmethylobacterium bakterijas, pagrindinius ledo metano ciklo dalyvius. Šie virusai gali daryti poveikį mikroorganizmams ir ekosistemai, paveikti Žemės gelmėse vykstančius procesus.

Ekspertai išreiškė susirūpinimą ne tik dėl galimos grėsmės žmonių sveikatai, bet ir dėl išsiskyrusių virusų poveikio klimatui ir ekologinėms sistemoms. Šie senieji virusai galėtų būti raktas į praeities klimato kaitos ir virusų evoliucijos supratimą bei įspėti apie galimas grėsmes ateityje.

 

Taigi ledynų tirpimas Tibeto plynaukštėje atskleidžia naujus senovinių virusų, klimato kaitos ir aplinkos ryšio aspektus, o tai pabrėžia neatsiejamą gamtos vaidmenį sudėtinguose mūsų planetoje vykstančiuose procesuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: