„Neketina pasiduoti ir neina į kompromisus.“ Turkija užsispyrė. Kas vyksta  ()

Turkija teikia pirmenybę S-400 sistemoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sprendžiant iš Turkijos užsienio reikalų ministro Hakano Fidano komentaro JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos Viktorijos Nuland siūlymui, Ankara nesiruošia gadinti santykių su Rusija dėl amerikiečių naikintuvų F-35.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja siūlė Turkiją grąžinti į naikintuvų F-35 programą mainais už oro gynybos sistemos S-400 atsisakymą, kai JAV valstybės departamentas patvirtino Ankaros prašymą parduoti jai kelias dešimtis modernizuotų naikintuvų F-16.

H. Fidanas padarė tam galą: Turkija teikia pirmenybę S-400 sistemoms ir neketina jų atsisakyti.

Prisiminkime, kad Ankara bandė gauti JAV paramą šiame susitarime blokuodama Švedijos narystę NATO. O kai Turkijos parlamentas ratifikavo Švedijos stojimo į NATO protokolą, Valstybės departamentas nedelsiant nusiuntė Kongresui svarstyti susitarimą dėl naikintuvų F-16 pardavimo Turkijai ir esamų orlaivių modernizavimo iš viso už 22 mlrd. dolerių.

Pastebėtina, kad tą pačią dieną Valstybės departamentas subalansavo Ankaros ir Atėnų ginkluotę, nusiųsdamas Kongresui prašymą parduoti Graikijai naikintuvus F-35.

Komentuodamas interviu su Viktorija Nuland Turkijos CNN tarnybai, H. Fidanas teigė, kad Turkija teikia pirmenybę S-400 sistemoms ir neketina jų atsisakyti.

 

Turkija 2019–2020 metais buvo pašalinta iš F-35 programos dėl S-400 įsigijimo, nes šios Rusijos priešlėktuvinės raketų sistemos platforma buvo nesuderinama su NATO sistemomis, įskaitant F-35.

Vėliau JAV, vadovaudamosi Kovos su Amerikos priešais per sankcijų įstatymą (CAATSA), įvedė sankcijas Turkijos gynybos pramonei.

Įdomu tai, kad Turkijos karinis-pramoninis kompleksas pagamino apie 900 vnt. F-35 dalių, įskaitant centrinį fiuzeliažą ir kabinos ekraną, o taip pat pagal projektą skyrė 1,4 mlrd. dolerių avansą. Ankara dabar siekia kompensacijos už savo finansinius nuostolius.

 

Anot analitikų, leidimas JAV parduoti Turkijai modernizuotus naikintuvus F-16 lygiagrečiai su naikintuvų F-35 pardavimu Graikijai gali sutrikdyti Ankaros ir Atėnų ginklavimosi lenktynių pusiausvyrą graikų naudai. Faktas yra tas, kad savo našumu F-35 naikintuvai yra žymiai pranašesni už net modernizuotą F-16 naikintuvų versiją. Be to, ekspertų teigimu, pagal savo kovines savybes vienas naikintuvas F-35 gali pakeisti dvidešimt modernizuotų F-16.

Tačiau, sprendžiant iš Hakano Fidano reakcijos, turkai aiškiai neketina pasiduoti ir eiti į kompromisus. Kodėl Atėnų karinio sustiprinimo grėsmė neprivertė Ankaros trauktis?

Portalas „EurAsianTimes“, kurio specializacija yra kariniai ir strateginiai tyrimai, rašo, kad už pašalinimą iš naikintuvų F-35 programos Turkija gavo keturių etapų kompensavimo programą.

 

Pirma, Ankara atmetė JAV pasiūlymą perduoti S-400 sistemas Ukrainai naudoti prieš Rusijos lėktuvus.

Antra, ji pasuko santykių su Atėnais normalizavimo keliu.

Trečia, turkai derasi dėl 4 kartos „Eurofighter“ naikintuvų, kurie savo savybėmis labai panašūs į F-35, pirkimo.

Taigi, oro gynybos sistemos S-400, modernizuoti F-16 naikintuvai, naujojo F-16 „Block 70“ ir „Eurofighter Typhoon“ naikintuvų derinys (jei susitarimas bus pasiektas) leis Turkijai garantuoti karinį-technologinį paritetą su graikais.

Ir galiausiai, ketvirta, Ankara ir toliau demonstruoja didelę pažangą savo vidaus gynybos pramonės bazėje, turėdama penktosios kartos slaptą naikintuvą KAAN, kurio masinę gamybą tikėtasi pradėti po 2020-ųjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(10)
(-8)

Komentarai ()