Borrellis: „Turime geriau paaiškinti europiečiams, ką reiškia Putino kaimynystė“  ()

ES piliečiai turi būti geriau informuoti apie tai, ką reikštų Ukrainoje turėti marionetinę prorusišką vyriausybę, kokia yra Baltarusijoje, teigia Europos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rusija padarys viską. Ji darys bet ką. Putinas neketina pasiduoti. Nuo to priklauso jo politinis išlikimas“, – naujame interviu sakė Borrellis.

Pasak jo, Putinas „eina iki galo ir neprieštarauja savo armijos ir žmonių aukojimui“, nors „patiria didžiulius materialinius ir žmogiškus nuostolius, nepasiekdamas reikšmingos teritorinės pažangos“.

„Kaip manote, ar pradėdamas karą Putinas bent akimirkai galėjo įsivaizduoti, kad po dvejų metų bus ten, kur dabar yra? Ne, jis manė, kad jo armija yra labai galinga. Tačiau taip nėra. Jis manė, kad Ukraina labai silpna ir ji subyrės. Bet tai neįvyko. Jis manė, kad Europos vienybė žlugs. Jis manė, kad transatlantinė vienybė subyrės. Nieko panašaus neįvyko“, – sakė Borrellis.

Borrellis žino, kad „yra žmonių, kurie nepritaria nuomonei, kad Ukrainai reikia padėti, ir kurie mano, kad jai būtų geriau kuo greičiau pasiduoti“, nes „taip atsikratysime problemų“. Bet jis taip manantiems turi atsakymą: „Jei Rusija Ukrainoje įdiegs marionetinį režimą, panašų į Baltarusijos, ir Rusijos kariai bus Lenkijos pasienyje, ar mes išvengsime problemų, ar turėsime dar didesnių problemų?“

 

Borrellis mano, kad „turime ir toliau reikalauti padėti žmonėms, kurie ginasi nuo galingo kaimyno, norinčio jėga primesti savo dominavimą“ ir kurie „jaučia nostalgiją senajai sovietinei ar carinei imperijai“. Pasak Borrellio, Putinas yra „kaimynas, kuris nežino, kur baigiasi ir prasideda jo sienos“.

Europos diplomatijos vadovas mano, kad reikia atlikti švietėjišką užduotį – būtina paaiškinti Europos žmonėms, kodėl ES padeda Ukrainai ir kokios būtų jos pralaimėjimo pasekmės. Viena iš tų pasekmių Rusijos kariuomenė ant Europos slenksčio. Rusija taip pat kontroliuotų 35% pasaulio kviečių rinkos.

(44)
(0)
(44)

Komentarai ()

Susijusios žymos: