Zelenskis rizikuoja padaryti klaidą. Kaip į Zalužno atleidimą reagavo pasaulio žiniasklaida  ()

Sausio 29 dieną socialiniuose tinkluose pasirodė gandai apie galimą Valerijaus Zalužno atleidimą. Tada Prezidento kanceliarijoje ir Gynybos ministerijoje informacija buvo paneigta.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-09 Zelenskis rizikuoja padaryti klaidą. Kaip į Zalužno atleidimą reagavo pasaulio žiniasklaida  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį, vasario 8 d., Volodymyras Zelenskis galiausiai atleido generolą ir į šias pareigas paskyrė Oleksandrą Syrskį.

Pasaulio žiniasklaidoje išsiskyrė nuomonės dėl Valerijaus Zalužno atleidimo, atkreipiant dėmesį į politines valstybės vadovo sprendimo pasekmes.

Valerijaus Zalužno atleidimas yra naujas lemiamas karo etapas. Taip Ukrainos kariuomenės generolo atleidimą apibūdino kai kurios Vakarų žiniasklaidos priemonės.

„Focus“ surinko pasaulio žiniasklaidos reakciją apie vieną garsiausių atleidimų per dvejus metus nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą.

Deja, prezidentas Zelenskis rizikuoja suklysti, rašo „The Economist“.

Skirtumai tarp aktoriumi tapusio politiko ir kovose užkietėjusio vado iš dalies buvo susiję su kultūra ir asmenybe. 2022 metų vasario 24 dieną Rusijai įsiveržus į Ukrainą, šie skirtumai tapo nereikšmingi – iš tikrųjų, anot analitikų, net tapo pranašumu.

Viena iš prezidento rizikų bus kariuomenės pasipiktinimas, kurį išprovokavo mėgstamo vado atleidimas. Generolas Syrskis turi reputaciją kaip žmogus, pasiruošęs stoti į mūšį su priešu, net jei žmonių ir įrangos kaina yra didelė. Vieni pareigūnai jį giria už profesionalumą, kiti sako, kad jis kelia siaubą savo pavaldiniams. Jis mažiau linkęs suabejoti prezidento prioritetais. Kai jis užims aukščiausią postą, jis turės sušvelninti savo įsakmų stilių ir išmokti kalbėti tiesą valdžiai.

„The Economist“ taip pat atkreipia dėmesį į politines Zelenskio sprendimo pasekmes: „žinantieji generolą nemato jo kaip prigimtinio politiko, tačiau jis nebus pirmasis veteranas, kuriam svaigs galva dėl galimybės įgyti valdžią“.

Ukraina sunkiu karo su Rusija metu pakeitė kariuomenės vadą, rašo „Reuters“. Tai įvyko po kelis mėnesius trukusių gandų apie nesutarimą tarp prezidento Zelenskio ir generolo Zalužno, kurį daugelis ukrainiečių laiko nacionaliniu didvyriu.

Karinės vadovybės pasikeitimą straipsnio autoriai vadina „didele rizika“ tuo metu, kai antrųjų karo metų pabaigoje Rusijos pajėgos įgauna persvarą. Jų nuomone, Zalužno atleidimas gali smogti 1000 kilometrų fronto karių kovinei dvasiai. Tai taip pat gali turėti neigiamų politinių pasekmių, smogti Zelenskio reitingams. „Reuters“ primena, kad pagal naujausias apklausas ukrainiečių pasitikėjimas Zalužnu siekia daugiau nei 90 proc., o tai yra daug didesnis nei pasitikėjimas Zelenskiu (77 proc.).

 

Prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido generolą Valerijų Zalužną iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado pareigų, taip užbaigdamas mėnesius trunkančią įtampą tarp lyderių, rašo „Politico“. Be to, pranešama, kad karo vadas turėjo įtemptus santykius su Vašingtonu, kai jis ir JAV kariuomenės vadovai nesutarė, kaip 2023 m. vasarą surengti kontrpuolimą.

„Politico“ žurnalistai daugiausia dėmesio skiria lemiamam Zalužno vaidmeniui pirmosiomis plataus masto invazijos dienomis, kai buvo atremtas didžiulis Rusijos armijos puolimas Kijeve. Generolas sulaikė Maskvos pajėgas pakankamai ilgai, kad Vakarų pagalba imtų plūsti į Ukrainą. Ir tada, 2022 m. pabaigoje, Zalužnas vadovavo Ukrainos kariuomenės stulbinančia, kontrpuolimui, dėl kurio buvo galima atkovoti reikšmingas teritorijas.

Pasak austrų karo analitiko Tomo Cooperio, Zalužnas sulaukė kritikos dėl to, kad nebaigė Ukrainos kariuomenės transformacijos į vakarietiško tipo pajėgas, pagerino logistiką ir nesugebėjo rotuoti karių.

Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad Zelenskio sprendimą bent iš dalies lėmė baimė, kad Zalužnas ateityje gali tapti jo potencialiu politiniu oponentu. „The Guardian“ rašo, kad vidinės diskusijos ir vidinės kovos pamažu grįžta į Ukrainą po nacionalinės vienybės laikotarpio po plataus masto invazijos į Rusijos Federaciją.

 

Anot leidinio šaltinių, Zalužnas retai skelbdavo viešus pareiškimus ir interviu, bet kai tai darydavo, jis dažnai suerzindavo Prezidentūros kanceliariją. Nors buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas niekada nedeklaravo jokių politinių ambicijų, daugelis Zelenskio oponentų mato jį kaip potencialų konkurentą ir tiki, kad jei to norės, jis turės politinę ateitį. Jei situacija fronte pablogės, Zalužno reitingas greičiausiai padidės.

„The Washington Post“ įvardija kelias Zalužno atleidimo priežastis. Tarp jų vėlgi – nesėkmingas praėjusių metų kontrpuolimas, kuris neparodė reikšmingų teritorinių pranašumų; Zelenskio ir Zalužno nesutarimų dėl šauktinių skaičiaus, kurį Ukraina turėtų mobilizuoti šiais metais. Zelenskis taip pat vertino Zalužną kaip galimą politinį varžovą ir grėsmę dėl jo aukštų populiarumo reitingų.

 

Sprendimas vyriausiuoju vadu paskirti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Sausumos pajėgų vadą Oleksandrą Srskį sukels neigiamą reakciją. „The Washington Post“ rašo, kad Syrskio nemėgsta eiliniai kariai, kurie laiko jį sovietinio tipo vadu, per ilgai laikiusiu karius rytiniame Bachmuto mieste, kuris galiausiai pateko į Rusijos kontrolę. Tūkstančiai Ukrainos karių žuvo gindami ribotą strateginę reikšmę turintį miestą, o dar daugiau buvo sužeista, primena straipsnio autoriai.

Zelenskis sakė prašęs Zalužno likti „ateities Ukrainos valstybės komandoje“. 50-mečiui generolui buvo pasiūlytos Ukrainos ambasadoriaus Didžiojoje Britanijoje pareigos, šaltiniai sakė „The Washington Post“. Tačiau jis atsisakė, nes tai yra civilinė pozicija. Zalužnas negali būti atleistas iš karinės tarnybos, kol Ukrainoje galioja karo padėtis.

Pentagonas jau sureagavo į Valerijaus Zalužno atleidimą. JAV gynybos sekretoriaus padėjėja Celeste A. Wallander patvirtino, kad JAV bendradarbiaus su naujuoju ginkluotųjų pajėgų vadu. Pasak jos, prezidentas Volodymyras Zelenskis „demokratiškai kontroliuoja kariuomenę“, todėl gali pertvarkyti karinę vadovybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()