„Niekas nežino. Slaptas Zalužno ginklas.“ Smogė į „Kometa-M“. Rusams bus šokas (Video)  ()

Naujausia Ukrainos kovos prieš Rusijos agresiją sistema įjungta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina turi naujausią gynybos sistemą nuo bepiločių orlaivių, kuri nesiremia amunicija, – visoje šalyje veikiančią elektroninės kovos sistemą „Pokrov“, kuri klaidina Rusijos bepiločių orlaivių navigacijos sistemas. Apie tai pranešė JAV žurnalo „Forbes“ redakcija, atkreipdama dėmesį į tai, kaip Ukrainos „Pokrov“ sistema išveda iš rikiuotės Rusijos ir Irano „Shahed“ dronus.

Radioelektroninės kovos sistemos trikdo navigacijos sistemas (GPS ir kitas, pavyzdžiui, Rusijos GLONASS). Dėl klaidinimo jos nurodo neteisingą buvimo vietą, generuodamos klaidingą signalą, o dauguma žinomų pavyzdžių yra Rusijoje. Netoli Kremliaus vairuotojams navigatorius nurodo, kad jie yra oro uoste, o Juodojoje jūroje esantys laivai gali atrodyti esantys už daugelio kilometrų šalies teritorijoje.

Ukraina jau anksčiau yra numušusi rusų dronus, naudodama klaidinantį signalą nedideliais atstumais, tačiau „Pokrov“ veikia daug didesniais atstumais.

Tai techniškai sudėtinga užduotis. Didžiosios Britanijos gynybos tyrimų centro RUSI ekspertas Thomas Withingtonas „Forbes“ sakė, kad tam reikėtų puikiai sinchronizuotų siųstuvų tinklo. Ukrainiečiai savo nacionaliniame oro gynybos tinkle jau naudoja panašią sinchronizuotą radarų valdymo sistemą, todėl ši sritis jiems gerai pažįstama.

„Shahed“ bepiločiai orlaiviai yra gerai apsaugoti nuo elektroninio karo sistemų. 

Dabartinėje versijoje įrengtas rusiškas navigacinis įrenginys „Kometa-M“, skirtas trukdžių signalams atpažinti ir pašalinti. Dronai su „Kometa-M“ gali surasti kelią, kai trukdžiai yra dešimtis tūkstančių kartų galingesni už palydovo signalą. „Shahed“ taip pat įrengtas perteklinis inercinis navigacijos įrenginys. Jis veikia net ir tada, kai nėra palydovo signalo, tačiau neilgai. Šis derinys apsunkina darbą įprastinei radioelektroninės kovos įrangai. Tačiau ukrainiečių inžinieriai turėjo galimybę išardyti kelis „Shahed“ ir rasti jų navigacijos sistemos pažeidžiamumų.

 

„Klaidinimas galėtų būti būdas apeiti priešpriešines priemones, pavyzdžiui, trukdžiams atsparius imtuvus“, – sako Withingtonas.

Mes jau turime galimybę kovoti su šia [Kometa-M] sistema“, – rugsėjį sakė Ukrainos generalinio štabo Vyriausiosios elektroninės karybos ir kibernetinio saugumo valdybos viršininkas Ivanas Pavlenko.

Tuometinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas praėjusių metų lapkritį atskleidė apie sistemos „Pokrov“ egzistavimą dokumente, kuriame išdėstė savo planus, kaip išeiti iš aklavietės. Niekas nežino, ką ji gali. V. Zalužnas nepasakė, kada „Pokrov“ buvo aktyvuota, tačiau yra tam tikrų požymių, kad ji veikia.

 

Vasario 3 d. oficialiame Ukrainos karinių oro pajėgų „Telegram“ kanale buvo pranešta, kad naktį buvo numušta 11 „Shahed“, o „be to, mažiausiai septyni smogiamieji bepiločiai orlaiviai nepasiekė taikinių“. Neseniai taip pat buvo gauta pranešimų apie nepažeistus „Shahed“, kurie, matyt, buvo neutralizuoti ne raketų ar artilerijos ugnimi, o radioelektroninės kovos priemonėmis.

 

Neįmanoma pasakyti, kiek veiksminga yra „Pokrov“ sistema, ir kaip tiksliai ji suklastoja navigacijos signalus. Ukraina neatskleidė išsamios informacijos apie tai, kur smogia bepiločiai orlaiviai, todėl Rusija neturi informacijos, kiek jų pasiekia taikinius. Rusijos kūrėjai bandys kovoti su klaidinimu, o ukrainiečiai modifikuos savo sistemą. Tuo tarpu jei „Shahed“ nenumušamas, tai nereiškia, kad jis pataikys į taikinį.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(168)
(5)
(163)

Komentarai ()