Kodėl sraigtasparnius numušti daug sunkiau nei lėktuvus? Atskleidė netikėtą paslaptį (Video)  ()

Pilotai puikiai žino, kad jie tada radarams yra beveik nepastebimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų vasario pradžioje ukrainiečiams pavyko numušti rusišką sraigtasparnį Ka-52 Aligator“. Ukrainos oro pajėgų atstovas spaudai pulkininkas Jurijus Ihnatas paaiškino, kodėl kiekvienas toks atvejis yra labai sėkmingas.

Jis teigė, kad sraigtasparniai sunkiai numušami oro taikiniai, o ukrainiečiai taip pat turi problemų su tokio tipo Rusijos orlaiviais. Pilotai puikiai žino, kad jie yra saugesni skrisdami labai mažame aukštyje, kartais beveik nepastebimi  radarams.

Kaip numušti sraigtasparnį? Ukrainietis paaiškina pavyzdžiu

„Kuo žemiau skrisite, tuo didesnė tikimybė išgelbėti savo gyvybę. Jūs žinote kažką, kas vadinama žemės paviršiaus kreivumu. Kai sraigtasparnis pasislepia už horizonto, jis skrenda prisispaudęs prie žemės ir yra nematomas radarų sistemoms. Štai kodėl sraigtasparniai yra pavojinga įranga, labai sunku nusitaikyti ir numušti priešlėktuvinių raketų sistemomis, nes jie skrenda žemai ir išnyra tiesiogine prasme iš po žemės“, – sakė J. Ihnatas.

Svarbiausia yra tinkamai išnaudoti atsirandančias galimybes. Jurijus Ihnatas, be kita ko, apibrėžia: ta akimirką prieš pat smūgį, kurį sraigtasparnio įgula ketina padaryti. Tada pilotas turi bent laikinai padidinti skrydžio aukštį. Be to, svarbu pritraukti priešą į pasalą, ką ukrainiečiai daro labai dažnai, sistemingai pateikdami savo efektyvumo įrodymus. Paskutinis buvo sraigtasparnio „Ka-52 Aligator“ numušimas.

 

Ukrainos vadovybė paskelbė apie sraigtasparnio „Ka-52 Aligator“ numušimą šių metų vasario 8 d. Mašina buvo sumedžiota Avdijivkos regione, kur jau daugybę savaičių vyksta itin sunkūs susirėmimai. Ukrainos kariai panaudojo nešiojamą priešlėktuvinių raketų sistemą (MANPADS) ir momentą, kai sraigtasparnis pateko į jų veikimo diapazoną.

 

Nebuvo nurodyta, kokia tiksliai buvo naudojama MANPADS. Ukrainos kariuomenė turi daug tokių komplektų, tarp jų ir lenkiškų. 

„Ka-52 Aligator“ yra vienas geriausių rusų sraigtasparnių. Jie gaminami nuo 2008 metų, varomi dviem varikliais, kurių kiekvieno galia po 2500 AG ir pasiekia maksimalų maždaug 300 km/h greitį. Jie pasižymi galingais ginklais, įskaitant: 30 mm automatinį pabūklą ir gali nešti raketas (pvz., 9K121 „Wichr“, kurios skrydžio nuotolis iki 10 km), taip pat bombas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(3)
(31)

Komentarai ()

Susijusios žymos: