„Svarbiausia 6 mėn., ne daugiau.“ Neįtikėtina. Dar negirdėta prognozė, kuo baigsis branduolinis karas  (3)

Siaubingai daug branduolinių ginklų būtų prarasta prieš juos panaudojant.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Branduoliniai ginklai yra daug mažiau destruktyvūs, nei dauguma žmonių mano, rašo Thierry Etienne'as Josephas Rotty, NATO vyresnysis kontrolierius.

Pora paprastų pavyzdžių.

Įprastiniais ginklais pataikėte į gamyklą. Jie sprogo virš stogo, bet sunaikino viduje esančią sunkiąją įrangą, tačiau gamyklos pastatas tebėra stovintis. Netoliese įvykęs branduolinis sprogdinimas sunaikintų gamyklos pastatą, o sunkioji įranga būtų palaidota po griuvėsiais, jos nesugadinus, nes perteklinis slėgis tiesiog nėra pakankamai didelis. Atrodo blogiau, bet taip nėra.

Įprasti sprogmenys trenkiasi į žemę ir sunaikina požeminę infrastruktūrą, pvz., vandens vamzdžius, kanalizaciją, elektros kabelius, telefono linijas ir kt. Branduolinis sprogimas palieka visa tai nepaliesta, todėl rekonstrukcija yra daug lengvesnė.

Tam tikri objektai, pvz., krantinės, šliuzai, kranai ir t. t. labai gerai atlaiko perteklinį slėgį ir juos sunku sunaikinti branduoliniais ginklais, tas pats pasakytina ir apie tiltus, tunelius, geležinkelius ir kt.

Be to, pirmasis branduolinių atakų tikslas yra sunaikinti priešo branduolines pajėgas, todėl siaubingai daug tokių ginklų būtų prarasta prieš juos panaudojant.

Kitas paprastas pavyzdys.

Rusijos „Borei“ klasės laive yra 16 RSM-56 „Bulava“ su 6 kovinėmis galvutėmis. Norvegijos ASW lėktuvas įprastine ginkluote sunaikina Rusijos povandeninį laivą. Rusai ką tik prarado 96 kovines galvutes, o NATO – 0.

Rusijos netikėta ataka užklumpa „Barksdale“ AFB Luizianoje. Ten dislokuotos 4 B-52Hn eskadrilės (3 aktyvios su 11 bombonešių ir 1 rezervinė su 9), iš viso 42 bombonešiai. Krizinėje situacijoje kiekvienas bombonešis paprastai turėtų 20 sparnuotųjų raketų AGM-86B (sutartys dėl branduolinio ginklo nebegalioja). Šešios kovinės galvutės susprogdinamos, kad sunaikintų bombonešius, kilimo ir tūpimo takus, vadovavimo bunkerį ir branduolinių ginklų saugyklą.

 

JAV netenka 840 branduolinių galvučių, 42 iš 76 veikiančių B-52H, lieka saugykloje laikomi papildomi ginklai (sparnuotosios ir laisvo kritimo raketos, bombos).

Esant tokiam greičiui, jums labai greitai pritrūksta kovinių galvučių, net jei sustabdėte sutartis dėl branduolinių ginklų ir visiškai apginkluojate visas savo branduolines pajėgas. Vien branduolinė ataka prieš ginklų saugyklas jau atimtų maždaug 5000 kitos pusės kovinių galvučių (Rusija prieš JAV).

Branduolinio karo atveju tektų sunaikinti apie 9000 taikinių Rusijoje ir tiek pat JAV... sunku tai padaryti su mažiau nei 2000 aktyvių kovinių galvučių (7000 pagal sugeneruotą scenarijų), o kur dar apsaugoti taikiniai (komandų bunkeriai, raketų šachtos ir kt.). Jiems reikėtų daugiau nei po vieną raketą.

Vėlyvojo Šaltojo karo metu JAV turėjo apie 25 000 branduolinių galvučių, o sovietai – 45 000. Bet kokiu realiu scenarijumi, kai daug jūsų ginklų sunaikina priešas, mes neturėjome visos taikinių aprėpties. Tai reiškia, kad JAV vis tiek negalėjo sunaikinti visko, ką norėjo.

 

Buvo manoma, kad po branduolinio karo abi šalys po 10–15 metų grįš į savo prieškarinį BNP (Bendrasis nacionalinis produktas) lygį.

Dabar papasakosiu apie buferinius sandėlius. Tai vyriausybės kontroliuojami sandėliai su maistu, vaistais ir degalais, kurie laikomi 6 mėnesius, kad šalis funkcionuotų nelaimės metu ir po jos. Vietos slaptos, nes taikos metu jos nesaugomos. Mes kalbame apie sandėlius už tikslinių teritorijų ribų. Greičiausiai jūs važiavote pro juos milijonus kartų to nesuvokdami.

Kadangi dauguma kritulių bus saugaus radiacijos lygio po dviejų savaičių ir didžioji infrastruktūros dalis nepažeista, jūsų šalis gali išgyventi 6 mėnesius. Tiek laiko pakanka susitvarkyti ir vėl prikelti ekonomiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(16)
(-2)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: