Beveik 500 000 000 000 $. Rusai mokės skolas „kelias kartas į priekį“  (1)

Ukrainos rekonstrukcijos ir atkūrimo išlaidos per ateinantį dešimtmetį sieks 486 mlrd. USD.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis Pasaulio banko žalos ir poreikių įvertinimu (RDNA3), paskelbtu vasario 15 d., bendros Ukrainos rekonstrukcijos ir atkūrimo išlaidos per ateinantį dešimtmetį išaugo iki 486 mlrd. dolerių. Šis skaičius yra didesnis, palyginti su 411 milijardų dolerių, apskaičiuotų prieš metus, o tai atspindi tebesitęsiančios plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą, prasidėjusios beveik prieš dvejus metus, poveikį.

Ukrainos valdžios institucijos apskaičiavo, kad 2024 m. šaliai prireiks maždaug 15 mlrd. Tačiau RDNA3 ataskaitoje pabrėžiamas finansavimo trūkumas: 5,5 milijardo dolerių suma buvo užtikrinta ir 9,5 milijardo dolerių šiuo metu nėra finansuojama.

RDNA3 vertina, kad tiesioginė žala Ukrainoje siekia beveik 152 mlrd. USD, o labiausiai nukentėjo būsto, transporto, prekybos ir pramonės, energetikos ir žemės ūkio sektoriai. Ataskaitoje taip pat nurodomi esminiai investicijų poreikiai trumpalaikiam atsigavimui ir vidutinės trukmės atstatymui, pabrėžiant reformų ir politikos, skatinančios privataus sektoriaus dalyvavimą ir užtikrinančios įtraukų bei ekologišką atsigavimą, svarbą.

 

Pasaulio banko viceprezidentė Europai ir Centrinei Azijai Antonella Bassani pabrėžė Ukrainos atsparumą ir Pasaulio banko grupės įsipareigojimą remti šalies ekonomikos atsigavimą ir reformas.

RDNA3 išvados atitinka Ukrainos plano reformų ir investicijų darbotvarkę, pagal kurią bus vadovaujamasi ES mokėjimais Ukrainai ateinančius ketverius metus, remiant Ukrainos stojimo į ES procesą ir „geresnio vystymosi“ principus.

Nuo paskutinio įvertinimo Ukrainos vyriausybė padarė pažangą tenkindama neatidėliotinus poreikius, įskaitant 1 mlrd. dolerių, skirtų ugdymo įstaigoms, rašoma pranešime.

 

Ataskaitoje taip pat pabrėžiamas investicijų į Ukrainos žmogiškąjį kapitalą poreikis ir poveikis pažeidžiamoms grupėms bei bendruomenėms. Jungtinių Tautų koordinatorė Ukrainoje Denise Brown paragino toliau teikti tarptautinę paramą visapusiškam Ukrainos atkūrimui.

Vasario 1 d. Europos Sąjunga susitarė suteikti Ukrainai 50 mlrd. eurų finansinę pagalbą 2024–2027 m. Šia pagalba siekiama remti Ukrainos atkūrimo pastangas ir padėti finansuoti valstybės veiklą vykstant plataus masto karui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(0)
(24)

Komentarai (1)