Ukraina vis tiek pasieks Donecką. Ką rusai laimės iš galimo Avdijivkos užgrobimo  ()

Anot analitikų, Avdijivkos užėmimas atneš Rusijos užpuolikams tik taktinę pergalę. Tačiau Kremlius bandys tai pateikti kaip didelį pasiekimą fronte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija nelaimės operatyvinio lygio pergalės, net jei užims Avdijivką. Tai paskelbė Karo studijų instituto (ISW) analitikai.

Vasario 15 d. paskelbtame pranešime teigiama, kad jei Rusijos ginkluotosios pajėgos užims Avdijivką, Kremlius gaus tik informacinę pergalę.

Anot analitikų, Rusijos pajėgos vykdo puolimo operacijas, siekdamos užimti Avdijivką nuo pat plataus masto invazijos pradžios 2022 m. Be to, nuo 2014 m. karo veiksmų Donbase pradžios Avdijivka tapo Ukrainos gynybos tvirtove.

„Rusijos kariai pradėjo vietinę puolimo operaciją Avdijivkai užimti 2023 metų spalį ir tik neseniai pradėjo siekti taktinės pažangos“, – pažymėjo analitikai.

ISW teigė, kad Avdijivka yra mažas miestelis, kuriame prieš karą gyveno kiek daugiau nei 30 000 gyventojų.

„Ukrainos kariai jau seniai įtvirtino daugybę netoliese esančių gyvenviečių, kurias taip pat bando užimti Rusijos kariai, o tolimesnės Ukrainos pozicijos į vakarus ir šiaurę nuo Avdijivkos greičiausiai bus panašiai įtvirtintos“, – sakė analitikai.

Pasak ekspertų, artimiausios palyginti didelės gyvenvietės rajone yra mažiausiai 30 km į vakarus nuo Avdijivkos. Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos įrodė, kad negali vykdyti greito mechanizuotų dalinių puolimo. Rusijos pajėgos, bandydamos užimti Avdijivką, metė daug gyvosios jėgos ir įrangos, todėl greičiausiai prireiks ilgo konsolidavimosi, atsigavimo ir poilsio laikotarpio, kol pradės tolesnes puolimo operacijas rajone.

 

Tuo pačiu metu, kaip pažymima ISW, galimas Avdijivkos užėmimas suteiks Kremliui informacinę ir taktinę pergalę mūšio lauke. Ji gali būti pasitelkiama 2024 m. Rusijos Federacijos prezidento rinkimų kampanijoje.

Ataskaitoje rašoma, kad Rusijos ultranacionalistai, ypač susiję su vadinamąja „DLR“, jau seniai įrodinėjo, kad Avdijivkos užėmimas tariamai nustumtų Ukrainos pajėgas nuo Donecko ir ukrainiečiai negalės jo apšaudyti. Tačiau, anot analitikų, ginkluotosios pajėgos vis tiek galės pasiekti Donecko pakraščius iš uždarų pozicijų ir iš didelio atstumo. Avdjiivkos užėmimas situacijos ypatingai nepakeis.

 

„Tačiau Putinas tikriausiai bandys pristatyti galimą Avdijivkos užėmimą kaip reikšmingą pergalę, įtvirtinančią okupuoto Donecko kontrolę“, – sakė analitikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(8)
(8)

Komentarai ()