„Rusijos laivynas bus galutinai sunaikintas.“ Viena šalis pareiškė, kad padės Ukrainai tą padaryti  (1)

Šalis padės Ukrainai atidaryti prekybos kelius Juodojoje jūroje ir sustiprinti savo gynybinius pajėgumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos laivynas bus galutinai sunaikintas. Viena šalis pareiškė, kad padės Ukrainai tą padaryti.

Norvegija pradės Ukrainos jūrų pėstininkų mokymus. Mokymai prasidės pavasarį.

Apie tai pranešama Norvegijos vyriausybės svetainėje.

Mokymai truks apie metus ir prasidės Nyderlanduose bendradarbiaujant su sąjungininkėmis. Be mokymų, Norvegija padovanos guminių valčių ir įrangos už 60 mln. Norvegijos kronų (5,6 mln. USD). Mokymai bus pirmoji jūrinės koalicijos pagalba. Jūrinei koalicijai vadovauja Norvegija su JK.

„Koalicijos tikslas yra remtis darbu, kurį atlieka sąjungininkai ir partneriai, kad paremtų Ukrainą tiek trumpuoju, tiek ilguoju laikotarpiu. Dabar JK, Norvegija ir kitos šalys nori padėti Ukrainai sukurti nuolatinius jūrinius pajėgumus“, – sakė Norvegijos gynybos ministras Bjornas Arildas Gramas.

Jis pridūrė, kad Norvegija turėtų padėti Ukrainai atidaryti prekybos kelius Juodojoje jūroje ir sustiprinti savo gynybinius pajėgumus.

Ketvirtadienį, vasario 15 d., NATO vadovybė paskelbė apie modernaus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinio personalo mokymo ir ugdymo centro sukūrimą.

 

Naujasis projektas papildys Europos Sąjungos misiją ir kai kurių Vakarų šalių, kurios jau rengia Ukrainos karius, programas. Be to, be įprastų karinio personalo mokymų NATO mokymo centre, Ukrainos kariuomenės vadovai bus mokomi strategijos ir gynybos valdymo.

Tikslas – sustiprinti paramą Ukrainai ir padėti jos pajėgoms atitikti NATO standartus. Šiaurės Atlanto aljanso šalys vis dar diskutuoja apie projektų finansavimą ir kitas detales. Iniciatyva bus galutinai patvirtinta NATO viršūnių susitikime Vašingtone šių metų liepą.

Prasidėjus karui Ukrainoje, daugelis Vakarų šalių pradėjo rengti Ukrainos karius savo karinėse bazėse. Tačiau NATO tam dar nesukūrė specializuotų centrų. Tuo pat metu Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino Vakarus ruoštis dešimtmečius trunksiančiai konfrontacijai su Rusija ir didinti karines kompetencijas.

 

2023 metų vasarą NATO viršūnių susitikime G7 šalys pasirašė deklaraciją, suteikiančią Ukrainai saugumo garantijas. Be kita ko, jos įsipareigojo padėti plėtoti Ukrainos gynybos pramonę, keistis žvalgybos duomenimis, perduoti Kyjivui modernią ginkluotę, įskaitant oro gynybos sistemas, artileriją, tolimojo nuotolio ginklus, šarvuočius ir apmokyti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(164)
(1)
(163)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: