„Jis man parašė laišką iš kalėjimo...“ (Foto)  ()

„Tiesą sakant, tai yra siaubingas kankinimas.“


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-17 „Jis man parašė laišką iš kalėjimo...“ (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Soc. tinklo „X“ paskyroje @sponger86129115 skelbiami Natano Šaranskio prisiminimai apie Navalną.

Natanas Šaranskis, sovietų disidentas ir buvęs kalinys, kalėjimo tardymo izoliatoriuje praleidęs 405 dienas, interviu Rusijos tarnybai „Golosa Ameriki“ pasakojo apie savo susirašinėjimą su Aleksejumi Navalnu.

„Jis man parašė laišką iš kalėjimo, kai dar galėjo rašyti laiškus. Jis ten gyrė mano knygą, aš gyriau jį už tai, kaip jis gerai laikosi kalėjime. Su humoru pasakiau, kad muša visus mano rekordus. Pirmaisiais metais jis tardymo izoliatoriuje praleido apie 150 dienų. Likimo ironija, likus dviem dienoms iki mirties jis vėl buvo pasodintas 15 parų. Per dvejus su puse metų jis tardymo izoliatoriuje praleido apie 300 dienų. Aš (laiške Navalnui) „gyriausi“, kad per devynerius metus tardymo izoliatoriuje praleidau 405 dienas, ir pasiekiau rekordą, bet bijau, kad iš manęs jis atims.

Tiesą sakant, tai yra siaubingas kankinimas. 2,5 metų žmogus beveik metus buvo laikomas tardymo izoliatoriuje, mano laikais tai buvo kankinimas badu ir šalčiu. Ir, sprendžiant iš to, ką jis man parašė, taip yra ir šiandien. Todėl aišku, kad ten jis, galima sakyti, buvo žudomas kiekvieną dieną. Tai ir kerštas, ir baimė, ir noras pasmaugti jį ir jo balsą. Savo gyvenimu ir mirtimi jis parodė, kaip kovoti su blogiu: be kompromisų ir iki galo.

Vienu metu, būdamas sovietų bausmės kameroje, netekau sąmonės, tai mane kelioms valandoms išvežė į ligoninę, bet paskui vėl grąžino. Jie aiškiai neketino manęs nužudyti. Priešingai, jie norėjo su manimi kovoti. Tuomet jiems buvo svarbi viešoji tarptautinė nuomonė.

Šiandien Putinas, matyt, neturi ko prarasti, viešoji tarptautinė nuomonė jam nerūpi, todėl jis gali sau leisti nubausti savo oponentus mirtimi. Ir jis nužudė Navalną. Ar jis buvo nuodijamas, ar trys šimtai dienų bausmės padarė savo – tai jau technika. Žodis „auka“ netinka Aleksejui Navalnui. Jis ne auka, jis yra kovotojas. Tačiau nėra jokių abejonių, kad jie yra žudikai.

 

Natanas Šaranskis – politikas, žmogaus teisių aktyvistas, disidentas. Gimė 1948 m. sausio 20 d. Donecke (Ukrainoje). Natanas gana anksti įsitraukė į sovietų žydų veiklą, siekė laisvės ir galimybės emigruoti į Izraelį. Taip pat prisijungė prie žmogaus teisių judėjimo, kuriam vadovavo Andrejus Sacharovas, buvo vienas iš Maskvos Helsinkio grupės atstovų. 1977 m. Natanas Šaranskis be pagrindo sovietų buvo apkaltintas kaip Amerikos žvalgybos šnipas, nors iš tikrųjų buvo įkalintas už sionistinę veiklą, drąsų žmogaus teisių ir ypač Sovietų žydų emigracijos teisės gynimą. Trylikai metų nuteistas, jis į laisvę buvo paleistas 1986 m. vasario 11 d. ir išvyko į Jeruzalę. Ten buvo aktyvus – įsteigė ir vadovavo Sionistų forumui, skirtam iš Sovietų sąjungos emigravusiems žydams. Vėliau įsitraukė ir į politinę veiklą. 2009-2018 m. buvo Žydų agentūros Izraelyje vadovas. 1988 m. išleido memuarų knyga „Fear no evil“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: