„Kinija, apsimesdama Rusija, atakuoja Ukrainą.“ Prasidėjo pirmas kibernetinis karas istorijoje  ()

Rusijos invazija tapo pirmuoju kibernetiniu karu istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos invazija į Ukrainą taip pat tapo pirmuoju istorijoje kibernetiniu karu. Tai viena iš pagrindinių vasarį Ukrainos sostinėje vykusio Kyjivo tarptautinio kibernetinio atsparumo forumo, kuriame dalyvavo Ukrainos, Jungtinių Valstijų, NATO ir Europos Sąjungos kibernetinio saugumo agentūrų atstovai, išvadų, siekiant aptarti bendradarbiavimą kuriant skaitmeninių tinklų gynybos sistemas. Posėdžiai atskleidė svarbią išvadą: Kremlius išnaudoja savo ryšius su Kinija kibernetinėms atakoms prieš Ukrainą vykdyti. Galima teigti, kad Kinija, apsimesdama Rusija, atakuoja Ukrainą, praneša Rumunijos portalas „Defense Romania“.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus pavaduotojas Serhijus Demediukas „EL PAÍS“ patvirtino, kad Kyjivas pastebėjo Maskvos ir Pekino bendradarbiavimo kibernetinėje erdvėje pasekmes. „Žinome apie Kinijos [Rusijai] teikiamas žinias, nors neįmanoma tiksliai žinoti, kaip jos naudojamos“, –  sakė S. Demediukas.

Demediukas sakė, kad Kinijos šnipinėjimo programinė įranga buvo naudojama „destruktyvioms atakoms Ukrainoje“. Kinijoje sukurta kenkėjiška programinė įranga, skirta duomenims įsilaužti, taip pat buvo naudojama atakoms prieš Ukrainos organizacijas.

 

„Dabar nebėra pilkosios zonos, dabar pasaulis yra juodas ir baltas, esi viename ar kitame bloke, – sako kibernetinio saugumo ekspertas Jegoras Auševas, vienas iš Kyjivo forumo organizatorių. – Bet kokia technologija, kurią Kinija atneš į Rusiją, bus panaudota puolimui.“ J. Auševas pažymi, kad esminis skirtumas yra tas, jog NATO partnerių indėlis Ukrainai skirtas gynybai, o ne puolimui.

Kibernetinis karas, kaip Rusijos karinės agresijos Ukrainoje dalis, buvo reikšmingas, žymintis didžiausią kibernetinės eros konfliktą. Kibernetinės operacijos buvo plataus masto, apimančios sukčiavimą, DDoS atakas ir propagandą. Rusija buvo pagrindinė veikėja, dalyvavusi daugybėje kibernetinių operacijų prieš Ukrainą. Taigi kibernetinės atakos yra platesnės informacinio karo strategijos, naudojamos kartu su įprastine karine taktika, dalis.

 

2022 m. kovą, praėjus mėnesiui nuo invazijos pradžios, Ukrainoje buvo užfiksuota ataka, kurios metu, kaip patvirtino pirmaujantys kibernetinio saugumo analizės centrai, pavyzdžiui, „SentinelOne“, buvo naudojama kenkėjiška programinė įranga, sukurta su Kinijos vyriausybe susijusios programišių grupės „Scarab“. Jungtinės Karalystės nacionalinis kibernetinio saugumo centras 2022 m. balandžio mėn. paskelbė, kad tiria įtariamą masinę Kinijos ataką prieš 600 Ukrainos interneto svetainių, įskaitant Ukrainos gynybos ministerijos interneto svetainę, kelias dienas prieš invaziją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(15)
(-1)

Komentarai ()