„Zalužnas buvo prieš operaciją. Jis norėjo smogti Pietuose.“ Nutekėjo netikėta paslaptis  ()

Žurnalas „Time“ išsiaiškino detales apie operaciją, įėjusią į karinių pergalių istoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai 2022 m. vasarį prasidėjo Rusijos invazija, prezidentas Zelenskis suteikė savo generolams laisvę vadovauti mūšio lauke, o pats susitelkė į karinės diplomatijos uždavinius – užsitikrinti milžinišką karinę ir finansinę pagalbą iš užsienio. Tačiau laikui bėgant prezidentas ir jo padėjėjai susikūrė savo strateginę Ukrainos gynybos viziją, ir ji ne visada sutapo su generolo V. Zalužno nuomone.

Vienas iš jų nesutarimų kilo 2022 m. rudenį dėl kontrpuolimo Charkivo regione, kuris rusams sukėlė šoką. Zalužnas buvo prieš šią operaciją ir norėjo smogti pietuose, Chersono srityje. Zelenskis, matydamas žvalgybinę informaciją, palaikė operaciją, kuri įėjo į Ukrainos karinių pergalių istoriją. Apie tai rašo amerikiečių žurnalistas Simonas Shusteris straipsnyje žurnalui „Time“.

Dešiniojo kranto Chersono srities dalis ir pats Chersonas buvo išvaduoti vėliau – tų pačių metų rudenį, lapkričio mėn.

„Tą vasarą vyko ginčas, kur pradėti daug ambicingesnį kontrsmūgį. Koordinuodamas veiksmus su savo sąjungininkais amerikiečiais ir europiečiais, generolas Zalužnas surengė keletą virtualių karo žaidimų, kad išanalizuotų įvairias puolimo kryptis, ir apsistojo ties ambicingu planu judėti į pietus, Krymo link, siekiant pralaužti pagrindines Rusijos gynybos linijas. Šiam planui įgyvendinti reikėjo kruopštaus planavimo, taip pat didžiulių ginklų ir darbo jėgos atsargų. Tačiau prezidento kanceliarija norėjo greitesnio būdo, kuris galėtų greitai pademonstruoti Ukrainos gebėjimą susigrąžinti teritoriją“, – pažymima straipsnyje.

 

Palydoviniai vaizdai ir kita žvalgybinė informacija rodė, kad Rusijos linijos silpniausios ne pietuose, pakeliui į Krymą, o šiaurės rytuose, aplink Charkivo miestą.

V. Zelenskis paragino savo vyriausiąjį ginkluotųjų pajėgų vadą pradėti puolimą Charkivo kryptimi. Zalužnas atsisakė, sakydamas, kad tai reikštų brangiai kainuojantį atitraukimą nuo svarbiausio puolimo į pietus. Rudens pradžioje Zelenskis vėl nusprendė nušalinti generolą ir įsakė tęsti Charkivo puolimą, kuriam vadovavo antrasis Ukrainos vadas, generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis.

 

„Operacija nenuvylė. 2022 m. rugsėjį ukrainiečiams pavyko atkovoti Charkivo sritį iš rusų, kurie buvo priversti tūkstančiais bėgti nuo generolo Syrskio vadovaujamos kariuomenės. Tada Zelenskis nuvyko į mūšio lauką pasitikti Syrskio ir pakelti vėliavos virš išvaduoto Iziumo miesto“, – rašo žurnalistas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(3)
(48)

Komentarai ()

Susijusios žymos: