JAV žvalgyba: laineris numuštas Ukrainos sukilėlių iš Rusijos gautomis raketomis (Video)  (29)

Jungtinės Valstijos sako esančios įsitikinusios, kad Maskva aprūpino Ukrainos sukilėlius zenitinių raketų kompleksais, kurie buvo panaudoti numušant oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 keleivinį lėktuvą, tačiau po šio incidento tos sistemos buvo pervežtos atgal į Rusiją, šeštadienio vakarą paskelbė JAV laikraščiai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-07-21 JAV žvalgyba: laineris numuštas Ukrainos sukilėlių iš Rusijos gautomis raketomis (Video)  (29)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas JAV pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė dienraščiui „The Washington Post“, kad žvalgybos agentūros „kiek anksčiau negu prieš savaitę… pradėjo gauti užuominų“, jog raketų „žemė–oras“ kompleksai buvo pervežti iš Rusijos į Ukrainą.

Laikraštis nurodė, kad Ukrainos kontržvalgybos vadovas Vitalijus Naida turi nuotraukų ir kitokių įrodymų, jog trys zenitinių raketų kompleksai „Buk M-1“ buvo išvežti iš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos į Rusiją penktadienį paryčiais, praėjus mažiau nei 12 valandų po Malaizijos lėktuvo katastrofos.

„Esame įsitikinę, kad jie stengėsi išvežti atgal į Rusiją bent tris „Buk“ sistemas“, – JAV pareigūnas sakė „The Washington Post“.

Kijevas kaltino promaskvietiškus sukilėlius panaudojus iš Rusijos gautą raketų sistemą „Buk“ numušti keleiviniam laineriui, kuris per klaidą buvo palaikytas Ukrainos kariniu transporto lėktuvu.

Pasak V. Naidos, du zenitinių raketų kompleksai buvo pastebėti artėjantys prie sienos su Rusija penktadienį 2 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Pasak jo, ant vienos iš tų mašinų buvo visos keturios raketos, tačiau ant kitos mašinos vienos raketos tikriausiai trūko.

Dar po dviejų valandų, apie 4 val., automobilių kolona, vežusi vieną iš „Buk“ kompleksų, kirto Rusijos sieną.

 

„Buk“ sistemą, kurios NATO kodinis pavadinimas – „SA-11 Gadfly“ („Sparva“) sudaro savaeigės vikšrinės mašinos, ant kurių sumontuoti raketų „žemė–oras“ paleidimo įrenginiai ir radarai.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir kitų galingųjų šalių lyderiai sakė manantys, kad „Malaysia Airlines“ laineris, skridęs apie 10 km aukštyje, buvo numuštas modernia „žemė–oras“ tipo raketa, paleista iš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(12)
(5)
(7)

Komentarai (29)