Rusija pareiškė turinti teisę Kryme bet kada dislokuoti branduolinius ginklus  (36)

Rusija turi teisę Kryme, kurį kovą atėmė iš Ukrainos, dislokuoti branduolinius ginklus, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, skelbia latimes.com.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-12-17 Rusija pareiškė turinti teisę Kryme bet kada dislokuoti branduolinius ginklus  (36)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Krymas, remiantis tarptautinės teisės normomis, nebuvo zona be branduolinio ginklo, tačiau priklausė Ukrainai – šaliai, kuri tokių ginklų neturėjo. Dabar Krymas yra valstybės, kuri, laikydamasi Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties, tokių ginklų turi, dalis“, – per interviu naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė S. Lavrovas.

„Remiantis tarptautinės teisės normomis, Rusija turi teisę savo turimu branduoliniu arsenalu disponuoti taip, kaip reikalauja šalies interesai ir tarptautiniai teisiniai įsipareigojimai“, – pažymėjo Rusijos diplomatijos vadovas.

Rusija Krymą aneksavo po prieštaringai vertinamo vietinės reikšmės referendumo, įvykusio pusiasalį okupavus tūkstančiams uniformomis be skiriamųjų ženklų vilkinčių Rusijos karių.

Rusijos veiksmai paskatino neramumus Ukrainos Donbaso regione, kurie tęsiasi iki šiol. Prorusiškai nusiteikę ginkluoti separatistai kontroliuoja didžiąją dalį Donecko ir Luhansko regionų ir Ukrainos bei Rusijos sienos atkarpą.

Ukraina, kuri kaltina Rusiją įsiveržus į jos teritoriją ir remiant šalies rytuose veikiančius separatistus, reikalauja, kad Maskva iš šalies teritorijos išvestų savo karius, karinę techniką ir grąžintų Krymą.

Kremliaus teigimu, Krymas teisiškai priklauso Rusijai, ir neigia faktą, kad Ukrainos žemyninėje teritorijoje yra Rusijos karių. Be to, Maskva kaltina Kijevą kariaujant prieš savo žmones, tenorinčius didesnės autonomijos.

Kreipdamasis į parlamentą ir tautą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad Krymas visiems laikams liks Rusijos dalis.

S. Lavrovo pirmadienį išsakyti teiginiai gali būti vertinami kaip dar viena žinutė Ukrainai ir likusiam pasauliui, kad Rusija Krymo niekada negrąžins, teigia įtakingas Rusijos gynybos ir politikos ekspertas Aleksandras Golcas.

„Kryme dislokuoti branduolinius ginklus nėra jokios karinės prasmės. S. Lavrovas branduolinės ginkluotės argumentą pateikė norėdamas parodyti, kas Kremlius Krymą laiko tokia neatsiejama Rusijos dalimi, kad ten gali daryti, ką panorėjęs – net ir dislokuoti branduolinius ginklus“, – per interviu „The Times“ sakė „Ježednievnyj žurnal“ vyriausiojo redaktoriaus pirmasis pavaduotojas A. Golcas.

Rusija be JAV žinios negali šalies viduje perdislokuoti branduolinių pajėgų. Tai įmanoma tik tokiu atveju, jeigu Rusija nuspręs nutraukti 2010 metais pasirašytą naująją START sutartį, pažymi A. Golcas.

„1994 metais prezidentai Borisas Jelcinas ir George`as Bushas jaunesnysis vienas kitam pasižadėjo taktinius branduolinius ginklus perkelti į specialias saugojimo bazes. Kryme tokių bazių nėra“, – konstatuoja ekspertas.

„Šiandien net ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos pastangos atrodo skiriamos vien tam, kad Rusijos žmonės manytų gyvenantys apgultoje tvirtovėje. Kaip kitaip Kremlius saviems gali saviems paaiškinti, kodėl nuvertėjo rublis ir atpigo nafta?“ – telefonu iš Kijevo sakė Censor.net vyriausiasis redaktorius Jurijus Butusovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai (36)