Tyrėjai atskleidė JAV kariuomenės ilgai lauktą nematomumo technologiją  (0)

Kalifornijos universiteto San Diege tyrimai gali dar žingsniu priartinti JAV kariuomenę prie nematomų lėktuvų ir dronų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-23 Tyrėjai atskleidė JAV kariuomenės ilgai lauktą nematomumo technologiją  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai Li Yi Hsu, Thomas Lepetit, ir Boubacar Kante sukūrė superploną „dielektrinio metapaviršiaus apsiaustą,“ iš daugybės keraminių cilindrų Teflono sluoksnyje.

Kaip nematomumo apsiaustas, tokia danga gali maskuoti objektus nuo regimosios šviesos ir radijo bangų, pažymi Army Times , ir kariuomenė tuo susidomėjo.

„Tai labai jaudinantis darbas,” Kante sakė Army Times.

Apsiaustai veikia, absorbuodami arba nukreipdami elektromagnetines bangas nuo objekto. Taip objektas užmaskuojamas, padaromas „nematomu“. Nors eksperimentai 2006 demonstravo ribotą nematomumo lygį, naujasis pasiekimas už senuosius metodus pranašesnis dviem aspektais.

Visų pirma, Kante sakė Army Times, naujoji komandos atrasta medžiaga naudoja keramines, o ne metalo daleles, todėl medžiagą paprasčiau ir pigiau pagaminti. Antra, naudojant keramiką ir tefloną, dangos storis gali būti milimetrų storių.

„Ankstesnėse tyrimuose, kad objektas būtų nematomas, reikėjo naudoti daug medžiagų sluoksnių, ir apsiaustas būdavo daug storesnis už slepiamą objektą, sakė Hsu pranešime. „Šiame tyrime pademonstravome, kad galima naudoti ploną vienasluoksnę dangą.“

Tokie patobulinimai labai svarbūs, norint technologiją pritaikyti praktiškai, todėl kariuomenė naujuoju apsiaustu itin susidomėjo. Jei senesnėms slėpimo technologijoms reikėtų nuo sekimo sistemų paslėpti Predator droną, tektų naudoti 30cm storio teflono sluoksnį, tuo tarpu naujoji technologija tą patį droną nuo radarų galėtų paslėpti su vos 3mm danga, praneša Washington Post.

Taip nematomumo idėja staiga pereina iš mokslinės fantastikos srities į praktinį pritaikymą. Kayla Matola, Šalies gynybos ir saugumo informacijos analizės centro analitikė, sakė Army Times, kad nauja slėpimo technologija yra „būtent tai, ko ieško kariuomenė“

„Tai galėtų suteikti kariuomenei pranašumą ore,” Matola sakė Army Times.

Ir nors technologija tebėra savo kūdikystėje, Matola vertinimu, kadangi pagaminti dangą iš keramikos ir teflono nesunku, plataus masto gamyba ir naudojimas turėtų būti pradėtas ateinantį dešimtmetį.

„Nėra kokių nors fundamentalių problemų,” sakė Kante . „Ją [dangą] pagaminti būtų paprasta.”

Tačiau, nepaisant Matola'os optimizmo, fundamentalių problemų su šia technologija visgi esama. Kol kas danga gali būti naudojama blokuoti tik vieną bangos ilgį, praneša Endgadget, o tai drastiškai riboja tokios dangos panaudojimą.

Be to, šis apsiaustas blokuoja tik bangas, patenkančias į taikinį 42 – 48 laipsnių kampu. Už šio diapazono ribų, bet koks objektas tebebūtų matomas. Tyrėjai sakė, kad stengiasi šį diapazoną praplėsti.

Jeremy Bender
www.businessinsider.com

(32)
(1)
(31)

Komentarai (0)