Taktinio karinio žaidimo išvada: NATO pajėgos Baltijos šalyse būtų sutriuškintos per 3 paras  (27)

Jeigu rusų tankai ir pėstininkai žengtų į Baltijos šalis jau rytoj, NATO pajėgos, regione nusileidžiančios rusams skaitlingumu ir karine galia, patirtų sutriuškinimą per mažiau nei tris paras, rašoma „Foreing Policy“. Tokias išvadas pateikė analitinis centras „Rand Corp.“, kurio surengtame taktiniame kariniame žaidime dalyvavo JAV karininkai ir civiliai valdininkai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-02-06 Taktinio karinio žaidimo išvada: NATO pajėgos Baltijos šalyse būtų sutriuškintos per 3 paras  (27)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žaidimas nedviprasmiškai parodė: esant dabartiniam NATO požiūriui, aljansas negalėtų apginti pačių pažeidžiamiausių aljanso valstybių“, – teigiama pranešime.

Pasak leidinio, „atlikus daugybę simuliacinių žaidimų, kurie kelis mėnesius vyko 2014-2015 metais, Rusijos pajėgos praėjus 36-60 valandų jau beldėsi į Talino ar Rygos vartus. JAV ir Baltijos šalių pajėgos, o taip pat amerikiečių karinės oro pajėgos pasirodė esančios nepajėgios sulaikyti Rusijos mechanizuotų dalinių puolimo ir patyrė didelius nuostolius“.

Ataskaitoje tvirtinama, kad po tokio greito pralaimėjimo JAV ir jos sąjungininkėms NATO liktų tik keli scenarijai ir visi jie nepalankūs:

  1. pabandyti kontratakuoti, kas prives prie kraštutinės konflikto su Rusija eskalacijos;
  2. gąsdinti Rusiją plataus masto atsakomuoju smūgiu, įskaitant branduolinį;
  3. pripažinti laikiną pralaimėjimą ir stoti į naują Šaltąjį karą.

Tačiau kariniai žaidimai taip pat pademonstravo, kad JAV ir jų europiečiai sąjungininkai gali imtis prevencinių priemonių.

Ataskaitoje tvirtinama: siekiant „atremti greitą Baltijos šalių užgrobimą“, užtenka regione laikyti apie 7 brigadas, įskaitant 3 sunkiosios karinės technikos, ir palaikyti jas aviacija bei artilerija. Papildomų pajėgų išlaikymo kaina – apie 2,7 mlrd. dolerių per metus.

Ataskaita buvo paviešinta antradienį. Tą pačią dieną JAV gynybos ministras Ashtonas Carteris paskelbė apie planus Rytų ir Centrinėje Europoje dislokuoti sunkiąją karinę techniką. Vėliau Pentagonas patvirtino planus šio regiono gynybai išleisti daugiau nei 3 mlrd. JAV dolerių.

Jungtinės Amerikos Valstijos kitais metais išleis 3,4 mlrd. JAV dolerių prieš „Rusijos agresiją“ ir didins JAV pajėgų buvimą rytinėse Europos šalyse, pareiškė antradienį gynybos sekretorius Ashtonas Carteris.

„Mes stipriname savo padėtį Europoje, kad paremtume savo sąjungininkes NATO aljanse Rusijos agresijos akivaizdoje“, – sakė A.Carteris, pridurdamas, kad 3,4 mlrd. dolerių suma yra keturguba palyginus su pernykšte.

„Tai finansuos daug ką. Bus daugiau rotuojamų JAV pajėgų Europoje, daugiau mokymų ir pratybų su mūsų sąjungininkais, daugiau iš anksto dislokuotos karo technikos, taip pat bus tobulinama jai jai palaikyti reikalinga infrastruktūra“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(67)
(6)
(61)

Komentarai (27)