Importo pakeitimo kuriozas: palydovų su rusiška elektronika nebepakelia raketos nešėjos  (9)

Naujos kartos ryšių palydovai pasirodė esantys per sunkūs, kad juos būtų galima pakelti turimomis raketomis nešėjomis.
RF gynybos ministerija nupirko keturis ryšių palydovus „Meridian“, nes jų pamaina pasirodė esanti pernelyg sunki. Nurodoma pasunkėjimo priežastis – importo pakeitimas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos gynybos ministerijai teko papildomai nupirkti keturis ryšių palydovus „Meridian“ nes planuoti jų pamainai naujos kartos palydovai „Sfera – V“ pasirodė esantys pernelyg sunkūs turimoms raketoms nešėjoms. Apie tai „Interfax“ agentūrai pranešė raketų kosminės pramonės atstovai.

Pasak agentūros pašnekovo, dėl problemų su importo pakeitimu, o būtent, elektronikos komponentų, smarkiai išaugo „Sfera – V“ serijos aparato masė.

„Taip nutiko, kad dabar Rusijos turimos raketos nešėjos „Proton–M“, „Angara–A5“ tokio tipo naujų, rusiškos komplektacijos, palydovų iškelti į aukštąją elipsinę orbitą nepajėgia“, – paaiškino agentūros pašnekovas.

Vasario 11 dieną laikraštis „Komersant“, nurodydamas šaltinį raketų kosminėje srityje ir gynybos žinyboje, pranešė, kad Gynybos ministerija turėjo prašyti dar 14 mlrd rub. (~168 mln €) keturių palydovų „Meridian“ pirkimui. Vienas iš leidinio šaltinių patikslino, kad šis klausimas svarstytas uždarame posėdyje, kuriam vadovavo RF prezidentas V. Putinas.

Tada laikraščio pašnekovai papasakojo, kad Gynybos ministerijai prisireikė pirkti palydovus „Meridian“ dėl „problemų su naujos kartos kosminiais aparatais“, tačiau kokios konkrečiai tai problemos, nepatikslino. Jų duomenimis, šiais naujais aparatais turėjo tapti palydovai „Sfera“, pirmąjį iš kurių planuota iškelti į orbitą 2018 metais. Šaltiniai dar pridūrė, kad dėl techninių sunkumų pirmojo palydovo „Sfera–V“ paleidimas buvo atidėtas bent iki 2021 metų.

Palydovus „Meridian“ RF Gynybos ministerijos užsakymu sukūrė akademiko M.F. Rešetnevo vardo AB „Informacinės palydovų sistemos“ ir jie užtikrina ryšį aukščiausiai politinei Rusijos vadovybei. Nuo 2006 iki 2014 metų iš Plesecko kosmodromo paleisti septyni „Meridian“ palydovai, tačiau iš jų veikia tik keturi. Kaip patikslino „Komersantas“, nurodydamas neoficialią informaciją, būtent šiais aparatais gali būti pasiųstas signalas panaudoti strategines branduolines pajėgas.

Apie tai, kad „Meridian“ pakeis naujos kartos palydovai, 2013 metais pranešė „Informacinių palydovų sistemų“ generalinis direktorius Nikolajus Tostoedovas.

Jeigu Gynybos ministerija negrįžtų prie projekto „Meridian“, kariškiams kiltų grėsmė iki 2021 metų likti išvis be jokių aparatų aukštosiose elipsinėse orbitose, pažymi „Komersant“. Be to, laikraščio pašnekovai sakė, kad grįžimas prie „Meridian“ – laikinas sprendimas, nes kariškiams reikia patikimo ryšio su visa Arkties teritorija, o šie aparatai su tokia užduotimi nelabai susitvarko.

www.rbc.ru

(34)
(8)
(26)

Komentarai (9)