Tai, ką 2016 m. JAV darbuotojai patyrė Kuboje, dabar pasikartojo Kinijoje: slaptas „garsinis ginklas“ ar masinės haliucinacijos?  (1)

2016 m. JAV darbuotojai Kuboje tapo paslaptingos atakos aukomis – taikiniu ginklo, kokio pasaulis dar nematė, ir kuris galimai buvo sukurtas garso pagrindu. Šiemet scenarijus pasikartojo Kinijoje, kur, teigiama, vienas ambasados darbuotojas net patyrė smegenų pažeidimus. Atrodė, kad tai – dar vienas klastingo ir nematomo ginklo įrodymas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-07-09 Tai, ką 2016 m. JAV darbuotojai patyrė Kuboje, dabar pasikartojo Kinijoje: slaptas „garsinis ginklas“ ar masinės haliucinacijos?  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet galbūt įmanoma ir tai, kad… iš tiesų niekas niekam nenutiko?

Pasak masinių psichozių eksperto, keisti simptomai, kuriuos patyrė dabar jau 26 JAV piliečiai, galėtų būti užkrečiančios masinės haliucinacijos atvejis – o ne egzotiško niekieno taip ir nematyto ginklo egzistavimo įrodymas.

„Esu įsitikinęs, kad čia turime masinės haliucinacijos ir masinės įtaigos atvejį“, – naujienų agentūrai „ABC News“ teigia medicinos sociologas Robertas Bartholomew.

R.Bartholomew turi didelę specializaciją masinių psichozių srityje – staigių proveržių žmonių grupėse, pasireiškiančių simptomais, kurie neturi jokio įtikinamo organinio pagrindo.

Ši būklė laikoma platesnio medicininio ir socialinio reiškinio – masinės isterijos – dalimi. Ji pasitaiko ne tik šiais laikais, bet ir per visą žmonijos istoriją.

Pasak R.Bartholomew, dabar būtent tai ir matome – net nepaisant vasario mėnesį paskelbtų Pensilvanijos universiteto tyrimo rezultatų, skelbiančių apie „plačiai išplitusio smegenų tinklo pažeidimo be jokios ankstesnės galvos traumos“. Kitais žodžiais tariant, JAV diplomatai patyrė galvos skausmus, svaigimą ir klausos praradimą – t. y. tradicinius smegenų sutrenkimo simptomus – po to, kai išgirdo keistus garsus būdami Kuboje, bet nepatyrė jokių fizinių galvos traumų. R.Bartholomew tuo netiki.

„Garsinis ginklas negali sukelti smegenų sutrenkimo ar baltosios smegenų materijos pokyčių – tai neįmanoma fiziškai, – mokslininkas teigė „ABC News“. – Visą šį reikalą aš sutraukčiau į tokį sakinį: jei girdi kanopų bildesį, pirmiausia galvok apie arklius, o ne apie zebrus. Tuo tarpu tie žmonės Valstybės departamente galvoja apie vienaragius – jie pasirinko pačią egzotiškiausią hipotezę, ir dar moksliškai neįmanoma, nes garsinis ginklas negali sukelti tokių simptomų.

Kas bus toliau? Niekas nežinoma. „Kai paskelbi, kad tai buvo ataka, nebeįmanoma atsitraukti, – anksčiau portalui „The Verge“ yra pasakęs Kubos Neuromokslų centro generalinis direktorius Mitchell Joseph Valdés-Sosa. – Ar jie norės pripažinti, kad padarė klaidą? Jie patys save įvijo į kampą ir nebežino kaip iš ten ištrūkti“.

Nepaisant to, kas sukelia šiuos simptomus, aišku viena: jų atvejų nemažėja.

Anksčiau pranešta apie „garso atakas“ Šanchajuje ir Pekine, kas stoja į gretą su įvykiais Uzbekistane ir jau paneigtu atveju Singapūre.

Dar viena hipotezė skelbia, kad tokį efektą sukelia pasiklausymo įrenginiai – „blakės“, kurių turėtų būti ambasadose.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai (1)