JAV branduolinių ginklų sistema vis dar naudoja diskelius - ar tai saugu?  ()

Skamba kiek keistai, tačiau pasirodo, kad JAV branduolinių ginklų sistemą palaiko jau šiek tiek pasenusi praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio kompiuterinė sistema, kurioje yra naudojami 8 colių diskeliai (angl. „floppy disk“). Beje, tai nėra tik gandai – tokį pranešimą išplatino JAV Atskaitingumo Vyriausybei biuras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios sistemos plačiai jau nebėra naudojamos nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio, tačiau panašu, kad JAV tokia sistema patinka. Išplatintame pranešime taip pat teigiama, kad ne tik branduolinės programos, bet ir didžioji dalis federalinės vyriausybės naudojamų technologijų yra stipriai pasenusios. Apie 75 proc. vyriausybės informacinių technologijų biudžeto nukeliauja operacijoms ir įrangos išlaikymui, o ne jos vystymui, modernizacijai ir tobulinimui.

Atskaitingumo Vyriausybės biuro informacinių technologijų ekspertas sako, kad tokiu būdu yra iššvaistomi milijardai dolerių. Pranešime rašoma, kad Pentagono automatizuota komandų ir valdymo sistema, kuri koordinuoja JAV branduolinių pajėgų operacines funkcijas, tokias kaip tarpžemininės balistinės raketos, branduoliniai bombonešiai ir lėktuvnešiai, naudoja IBM Series/1 Computer sistemą, pirmą kartą pristatytą dar 1976 metais.

Pagrindinė sistemos funkcija – siųsti ir gauti žinutes dėl skubių atvejų branduolinėms pajėgoms. Tiesa, kam nors sugedus, gauti atsarginių dalių tokiai sistemai yra labai sunku, kadangi daugiau beveik niekas jos nenaudoja.

Leitenantė pulkininkė ir Pentagono atstovė spaudai Valerie Henderson teigia, kad ši sistema vis dar yra naudojamas, nes, trumpai tariant, ji vis dar veikia. Tiesa, ji pamini, kad siekiant išspręsti pasenusių dalių problemą, 2017 metais diskelių įrenginiai buvo pakeisti „Secure Digital“ įrenginiais. Ji pridūrė, kad visų Branduolinės komandos, valdymo ir komunikacijų struktūrų atnaujinimas šiuo metu yra vykdomas.

Išplatintame pranešime taip pat nurodoma, kad JAV Finansų departamentas naudoja XX a. šeštojo dešimtmečio laikų surinkimo kalbos kodą (kuri, anot jų, yra žemo lygio kompiuterinis kodas, kurį sunku rašyti ir išlaikyti) vienoje pagrindinėje byloje (tai autoritetingas duomenų šaltinis pavieniams mokesčių mokėtojams, kurių paskyros yra atnaujinamos, apskaičiuojami jų mokesčiai bei grąžinamos permokos). Pranešime taip pat pridedama, kad departamentas visiškai neketina atnaujinti šios sistemos.

Panaši situacija yra ir JAV Socialinės apsaugos administracijoje, kuri naudoja COBOL sistemą, sukurtą praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio pabaigoje-septintojo dešimtmečio pradžioje. Ši sistema vertina pensinių išmokų paskyrimą ir mokėjimą. Tiesa, užsimenama, kad šioje administracijoje vyksta modernizavimo darbai.

JAV Nacionalinio radijo darbuotojas Geoffas Brumfielas yra sakęs, kad JAV branduolinė programa jau eilę metų susiduria su darbuotojų ir įrangos trūkumu, bei žema morale. Jis sakė, kad 2014 metais pasirodė pranešimų, jog trys branduolinės bazės turėjo vos vieną specialų veržliaraktį, reikalingą branduolinėms galvutėms ant raketų pritvirtinti. Taigi, šios bazės turėjo dalintis vieninteliu veržliarakčiu, kol galiausiai gavo kitus.

Tuo metu G.Brumfielas užsiminė ir apie problemas su didžiulėmis ginklų sistemomis, kurios gali būti bet kada panaudotos, tačiau iš tiesų niekas su jomis nieko nedaro. Anot jo, valdžiai yra nesudėtinga pamiršti raketas bei už jas atsakingas asmenis – šie asmenys galiausiai praranda budrumą ir prisidaro problemų. Negana to, G.Brumfieldas sako, kad yra dar viena didelė problema – ginklai sensta. Tiek povandeniniai laivai, tiek bombonešiai, tiek raketos ateityje privalės bus pakeistos naujomis.

Parengta pagal NPR.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(14)
(-8)

Komentarai ()