Štai ko Kinijai reikėtų įsiveržti į Taivaną: vyksta masinis ginklavimasis ir JAV generolas mano, kad didelė tikimybė, jog tai įvyks (Foto, Video)  ()

Pentagonas teigia, kad Kinija artimiausiu metu nepuls Taivano, tačiau vis dar didina pastangas sukurti oro, sausumos ir jūros pajėgas, reikalingas salai užimti, jei kartais apsigalvotų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-07-06 Štai ko Kinijai reikėtų įsiveržti į Taivaną: vyksta masinis ginklavimasis ir JAV generolas mano, kad didelė tikimybė, jog tai įvyks (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak generolo Marko Milley, Kinijos vadovybė nori būti pasirengusi užimti Taivaną iki 2027 m. – 100-ųjų Tautos išlaisvinimo armijos (PLA) įkūrimo metinių. Milley sakė manantis, kad grėsmė Taivanui „pasireikš per šį dešimtmetį, iš tikrųjų per ateinančius 6 metus“.

Nepaisant Kinijos ketinimų, Milley teigė nematantis jokių ženklų, kad Kinija artimiausiu metu ketintų užgrobti Taivaną, kurį laiko atsiskyrusia provincija. Tokia invazija pareikalautų plataus pasirengimo, o Milley teigė, kad nėra jokių požymių, jog Kinija tam ruoštųsi per ateinančius 12–24 mėnesius.

Kinijos ekonominis šuolis leido šaliai tapti iš vienos skurdžiausių pasaulio valstybių viena turtingiausių. Šalies biudžetas kasmet padidėja apie 6 procentus, o gynybai skiriamas biudžetas kasmet vis auga dviženkliais skaičiais.

Kinija per pastaruosius du dešimtmečius ėmėsi dramatiškos reformų serijos, kurių tikslas – paversti šalies gynybą lygiaverčia Vakarų ginkluotosioms pajėgoms. Kinija pertvarkė ginkluotąsias pajėgas, sumažino savo armijos dydį ir padidino savo karinio jūrų laivyno bei oro pajėgų biudžetą. Visą laiką Kinija akcentavo pajėgas, galinčias projektuoti karinę galią užsienyje.

Liaudies išlaisvinimo armijos karinis jūrų laivynas (PLAN) pastaraisiais metais sulaukė didžiulio postūmio – nuo žaliųjų vandenų pakrantės laivyno pasikeitė į visapusišką, mėlynųjų vandenų laivyną, galintį veikti visuose didžiuosiuose pasaulio vandenynuose. Šiuo metu PLAN gali pasigirti dviem lėktuvnešiais, statomu trečiu, ir galiausiai jų gali būti net šeši.

 

Kinija taip pat ėmėsi amfibinių laivų statybos, pagamindama aštuonis 071 klasės laivus. Taip pat pastatė du 075 klasės jūros desanto laivus, panašius į JAV „Wasp“ klasės laivus, ir planuoja pastatyti dar šešis. Iš viso 32 dideli amfibiniai laivai, 16 vidutinio dydžio laivų ir 29 tankų gabenimo laivai galėtų visas aštuonias PLAN jūrų korpuso brigadas į Taivaną nugabenti per pirmąją invazijos bangą.

 

Tuo tarpu Liaudies išlaisvinimo armijos oro pajėgos (PLAAF) kuria savo naikintuvų, bombonešių ir oro transporto pajėgas. Tokie naikintuvai, kaip „Chengdu J-10“ ir „J-20“, bandytų įtvirtinti oro pranašumą prieš Taivaną, o modernizuoti bombonešiai „Xian H-6“ smogtų kritiniams taikiniams tiksliai valdomais ginklais.

„Y-20“ transportiniai lėktuvai nukreiptų šešias PLAAF desantines brigadas į pagrindinius salos taikinius, ypač aerodromus ir uostus, ir paskui keltų atsargas ant žemės esantiems kariuomenės daliniams.

 

Ar Kinija galėtų būti pasirengusi šiam scenarijui iki 2027 m.? Tikriausiai ne. Greičiausiai tai užtruks iki 2035 m. Vis dėlto Kinijos vadovybė turi svarių priežasčių pasiruošti anksčiau. Kinija ne kartą perspėjo, kad Taivano nepriklausomybės paskelbimas paskatins karinius veiksmus. Jei taip nutiks ir Kinija nebus pasirengusi įsiveržti, tai pakenks valdančiosios Kinijos komunistų partijos (KKP) patikimumui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(1)
(29)

Komentarai ()