SSRS ir Izraelio slaptas karas. Sovietų „žaliųjų žmogeliukų“ taktika. Izraelis paspendė jiems spąstus (Foto, Video)  ()

Nepaisant to, kad atviras Sovietų Sąjungos ir Izraelio karas niekada nebuvo paskelbtas, slaptas žiaurus karas tęsėsi dešimtmečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SSRS ir Izraelis tarpusavio santykius pradėjo kaip artimi draugai, bet baigė kaip aršiausi priešai. Sovietų Sąjunga vaidino pagrindinį vaidmenį kuriant modernią Izraelio valstybę 1948 m., viena pirmųjų ją pripažino ir parėmė ką tik įkurtą valstybę jos Nepriklausomybės kare (1947–1949 m.).

Tačiau Artimųjų Rytų politikos sūkuryje sovietai ir izraeliečiai netrukus atsidūrė priešingose pusėse. Ilgame arabų ir Izraelio konflikte SSRS rėmė arabų valstybes, o Izraelis gavo JAV paramą.

Iki pat 1991 m. pabaigos Sovietų Sąjunga ekonomiškai padėjo arabų valstybėms, siuntė joms naujausius ginklus ir tūkstančius karinių specialistų. Ir nors Maskva niekada nepaskelbė atviro karo Izraeliui, abiejų šalių kariai ne kartą susitiko mūšio lauke.

Spąstai sovietų oro pajėgoms

Per vadinamąjį Išsekinimo karą (1967–1970) Egipto oro pajėgos pasirodė visiškai nenaudingos. Priblokštas Izraelio galios, Egiptas negalėjo apsaugoti svarbių šalies energetinių ir pramoninių objektų nuo priešo bombardavimų.

 

SSRS negalėjo leisti savo sąjungininkui kristi ir perėmė Egipto dangaus gynybą į savo rankas, tačiau pasauliui nerodydama savo tiesioginio dalyvavimo konflikte.

Į šalį atvyko sovietų priešlėktuvinės pajėgos, ginkluotos „S-75 Dvina“ žemė-oras raketų sistemomis, taip pat naikintuvų MiG-21 eskadrilės su lakūnais, kurios buvo dislokuotos Kaire, Aleksandrijoje ir Asuane.

Sovietų Sąjungoje naikintuvai buvo išardyti dalimis ir slapta atgabenti transporto lėktuvais An-12. Paskirties vietoje jie buvo surinkti ir nudažyti Egipto oro pajėgų spalvomis.

Karinis sovietų personalas paliko savo asmens tapatybės dokumentus ir buvo apsirengęs egiptietiškomis uniformomis. Prieš pilotams išvykstant į Artimuosius Rytus, sovietų gynybos ministras Andrejus Grechko jiems nurodė: „Nepamirškite, draugai, jei būsite numušti už Sueco kanalo, mes jūsų nepažįstame“.

Mossadas iš karto išsiaiškino, kad „atvyko rusai“. Iš pradžių sovietiniai „MiG-21“ ir Izraelio „Phantom“ bei „Mirage“ naikintuvai išvengė tiesioginių susirėmimų, atidžiai tyrinėjo vienas kitą. Tačiau kai sovietai užpuolė ir apgadino „Skyhawk“ atakos lėktuvą, šis „džentelmenų karas“ baigėsi.

 

Izraelio karinės oro pajėgos nusprendė vykdyti operaciją „Rimon 20“, kuri tapo vienu tamsiausiu epizodu sovietinių oro pajėgų istorijoje po Antrojo pasaulinio karo. Idėja buvo apgauti sovietus ir įvilioti juos į spąstus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(205)
(14)
(191)

Komentarai ()