Ne visi granatsvaidžiai yra tinkamas prieštankinis ginklas: estai apsiginklavo „Spike SR“ raketomis (Foto, Video)  ()

Esame įpratę visus granatsvaidžius vadinti prieštankine ginkluote. Tačiau tai nėra tikslu, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. „Prieštankinė ginkluotė nebūtinai turi būti reaktyvinis ginklas. Ir ne kiekvienas reaktyvinis ginklas gali kovoti prieš tankus. Dažnu atveju nešiojami granatsvaidžiai nelabai turi ką bendro su kova prieš tankus, dažnai jie yra tiesiog paramos ginklai, skirti kovoti prieš lengvai šarvuotą techniką arba mūšiui mieste naikinant taikinius pastatuose“, – sako karys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo teigimu, kad sunaikintu šiuolaikinį tanką, prieštankinis ginklas turi pasižymėti bent dviem rodikliais: pramušamąja galia (kokio storio šarvą gali pradeginti) ir kokiu nuotoliu gali taikliai šaudyti į taikinį (kuo toliau nuo tanko – tuo geriau).

„Pavyzdžiui, granatsvaidžiai „M72LAW“ yra paramos ginklas. Lengvas svoris ir nedideli gabaritai lengvajam pėstininkui leidžia jį pernešti dideliais atstumais ir naudoti miške bei mieste. Tačiau jo pramušamoji galia apsiriboja tik pastatų sienų ir lengvai šarvuotos technikos gadinimu ir naikinimu. Labiau šarvuotos technikos naikinimui neužtenka pramušamosios galios, o taip „M72LAW“ pasižymi ir per mažu šaudymo nuotoliu, dėl kurio kariui tenka pavojingai arti priartėti prie priešo technikos, beveik nepaliekant galimybės atsitraukti po šūvio“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

 

Pasak D.Antanaičio, granatsvaidis „Carl Gustav“ taip pat yra paramos ginklas. Nors jo šaudymo nuotolis didesnis, tačiau pramušamoji galia neleidžia naikinti šiuolaikinių tankų, ypač jeigu jie aprūpinti reaktyviniais šarvais. Nekalbant apie tai, kad pėstininkui nuolat tenka su savimi nešti didelį granatsvaidžio vamzdį, nesvarbu ar jis turi jam amunicijos ar ne.

 

„Populiariausi tikrieji nešiojami prieštankiniai granatsvaidžiai civilizuotame pasaulyje yra, ko gero, tik du: „Dynamit Nobel Defence“ gamybos„RGW90“ (dabar išvystytas „RGW-110“) ir „Eurospike“ gamybos „Spike SR“. Abu granatsvaidžiai gali sunaikinti šiuolaikinį tanką netgi esant aktyviems šarvams“, – nurodo karininkas.

Jis pasakoja, kad Estijos kariuomenė prieš pat Kalėdas užsakė iš „Eurospike“ daugiau nei 500 „Spike SR“ raketų.

„Be kovinių raketų estai užsakė mokomąsias bei kitus priedus. „Spike SR“ – tai lengvas (9,6 kg) „iššoviau-pamiršau“ tipo prieštankinis ginklas, gebantys naikinti tankus iki 2 km nuotoliu. Gali būti naudojamos 3 tipų raketos: prieštankinės, skeveldrinės ir prieš įtvirtinimus. Kai šaulys užfiksuoja taikinį, raketa jį „užrakina“, iššovus, raketa seka paskui taikinį ir jį sunaikina“, – apibendrina D.Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(53)
(0)
(53)

Komentarai ()