[Karšta tema] Rytų Ukrainos separatistai skelbia masinę civilių evakuaciją iš Donecko ir Luhansko „respublikų“ į Rusiją: kas vyksta? (Foto, Video)  (21)

Prorusiški separatistai iš Rytų Ukrainos atsiskyrusių regionų penktadienį įsakė evakuoti civilius gyventojus į Rusiją, kaltindami Ukrainą planuojant didelį karinį puolimą prieš dvi apsišaukėliškas respublikas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nuo šiandien organizuojamas masinis centralizuotas gyventojų išvykimas į Rusijos Federaciją. Pirmiausia evakuojamos moterys, vaikai ir senyvi žmonės“, – paskelbė apsišaukėliškos Donecko „respublikos“ vadovas Denisas Pušilinas.  

Pasak separatistų, į Rusijos pietvakarinę Rostovo srityje bus evakuota keli šimtai žmonių. Tuo tarpu Donecke girdimos sirenos.

Tačiau Kremlius neigė ką nors žinąs apie evakuacijas iš Maskvos remiamų sukilėlių kontroliuojamų teritorijų Ukrainos rytiniame Donbaso regione, nors sukilėlių lyderiai teigė, kad dėl to susitarta su Rusijos valdžia.

„Nežinau, kas ten vyksta“, – Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ citavo Dmitrijų Peskovą.

Rytinėje Ukrainos dalyje per pastarąsias dvi dienas įvyko didžiausias apšaudymas per kelerius metus. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas penktadienį pareiškė, kad Ukrainos teritorijos apšaudymas iš separatistų kontroliuojamų teritorijų pastarąją dieną smarkiai išaugo.

 

Kiekviena pusė kaltina vieną kitą smarkiu civilių teritorijų apšaudymu. Ukrainos valdžia pranešė, kad ketvirtadienį paliaubos buvo pažeistos 60 atvejų, daugelis iš jų buvo panaudojant sunkiuosius ginklus, kurie fronto linijoje uždrausti pagal Minsko susitarimus.

Ukrainos vyriausybė neigia, kad planuoja bet kokią puolimą rytuose, kaltindama separatistus pradėjus „dezinformacijos kampaniją“.

Atskilusių Donecko ir Luhansko respublikų valdžia pranešė organizuojanti evakuacijas. Aukščiausias prorusiškos atsiskyrusios Luhansko Liaudies Respublikos pareigūnas Leonidas Pasečnikas paragino vyrus griebtis ginklo.

Tiek Ukrainos vyriausybė, tiek Vakarų pareigūnai perspėjo dėl galimų provokuojančių Rusijos ir separatistų vadovybės veiksmų, siekiant suteikti pretekstą Rusijos puolimui į Ukrainą.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį apkaltino Rusiją „dalyvavus netikros vėliavos operacijoje“, netrukus po to, kai Ukrainos valdžios ir separatistų apšaudymas rytiniame Ukrainos Donbaso regione atsinaujino. (Netikros vėliavaos operacija yra yra veika, padaryta siekiant nuslėpti tikrąjį atsakomybės šaltinį ir suversti kaltę kitai šaliai). Bidenas sakė, kad Rusija gali įsiveržti į Ukrainą „per kelias artimiausias dienas“.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(10)
(4)
(6)

Komentarai (21)