[Karšta tema] Kas yra „Javelin“ raketos, kurios efektyviai padeda ukrainiečiams sunaikinti Rusijos tankus: žudymo rodiklis siekia 93% (Foto, Video)  ()

Rusijos kariuomenei judant link Ukrainos sostinės Kijevo, dėmesio centre atsidurė JAV pagamintos prieštankinės raketos „Javelin“. Šie ginklai Ukrainos kariuomenei suteikia galimybę sunaikinti savo užpuolikus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-23 [Karšta tema] Kas yra „Javelin“ raketos, kurios efektyviai padeda ukrainiečiams sunaikinti Rusijos tankus: žudymo rodiklis siekia 93% (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lengvas, bet mirtinas ginklas leido Ukrainos kariams padaryti rimtos žalos Rusijos tankams ir artilerijai, pranešė kariniai ekspertai.

Amerikiečių žurnalistas Jackas Murphy, sekęs karą Ukrainoje, anksčiau šį mėnesį sakė, kad raketų „Javelin“ žudymo rodiklis siekia 93 procentus.

Kas yra „Javelin“ raketos?

FGM-148 „Javelin“ („ietis“) yra Amerikoje pagaminta nešiojama prieštankinių raketų sistema, naudojama nuo 1996 m. ir nuolat atnaujinama. JAV kariuomenėje ji pakeitė prieštankinę raketą M47 Dragon.

Prieštankinę raketą sukūrė gynybos rangovai „Raytheon“ ir „Lockheed Martin“.

 

Jos „šauk ir pamiršk“ konstrukcija naudoja automatinį infraraudonųjų spindulių valdymą, leidžiantį vartotojui iškart po paleidimo ieškoti priedangos. „Javelin HEAT“ kovinė galvutė gali įveikti šiuolaikinius tankus, smogdama į juos iš viršaus, kur jų šarvai yra ploniausi, taip pat gali tiesiogiai atakuoti pastatus, taikinius, esančius per arti, kad būtų galima atakuoti iš viršaus, taikinius po kliūtimis ir sraigtasparnius.

Jis gali pasiekti didžiausią 150 m aukštį viršaus atakos režimu ir 60 m tiesioginio ugnies režimu. Pradinių versijų nuotolis buvo 2000 m, vėliau padidintas iki 2500 m. Sistemoje yra vaizdo infraraudonųjų spindulių ieškiklis. Tandeminėje kovinėje galvutėje yra dviejų formų užtaisai: skirtas susprogdinti bet kokius sprogstamuosius reaktyvinius šarvus, ir pirminė kovinė galvutė, skirta prasiskverbti į bazinius šarvus.

 

Kaip veikia raketa „Javelin“?

Norėdami šaudyti, ginklininkas nustato žymeklį ant pasirinkto taikinio. Tada „Javelin“ komandos paleidimo blokas siunčia raketai užrakinimo prieš paleidimą signalą. Dėl „švelnaus paleidimo“ dizaino „Javelin“ galima saugiai šaudyti iš pastatų ar bunkerių vidaus.

 

Naudodamas išlenktą viršutinį atakos profilį, „Javelin“ pakyla virš savo tikslo, kad pagerintų matomumą, o tada smogia ten, kur šarvai yra silpniausi. Štai kodėl ji vadinama „Javelin“ – pagal panašumą į lengvosios atletikos rungtyse metamų iečių, kurios stačiais kampais krenta į Žemę, trajektoriją.

Raketų sistemą dažniausiai nešioja du kariai, nors prireikus gali ją iššauti vienas karys.

Lietuva buvo pirmoji Europos šalis, gavusi šią raketų sistemą (2001 m.). Lietuva šiuo metu iš viso turi 144 paleidimo sistemas ir 871 raketą, nupirktas iš JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(2)
(29)

Komentarai ()