[Žinios trumpai] Konfliktas aštrėja: Putinas iškėlė ultimatumą Europai – arba rubliai, arba dujų tiekimas bus nutrauktas jau balandžio mėnesį  (7)

Prancūzijos finansų ministerijos vadovas jau pareiškė, kad Paryžius ir Berlynas nesutiks su naujomis mokėjimo už dujas sąlygomis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-01 [Žinios trumpai] Konfliktas aštrėja: Putinas iškėlė ultimatumą Europai – arba rubliai, arba dujų tiekimas bus nutrauktas jau balandžio mėnesį  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį (kovo 31 d.) pareiškė, kad užsienio pirkėjai už rusiškas dujas nuo balandžio 1 d. privalo mokėti Rusijos valiuta rubliais. Jo teigimu, jei šie mokėjimai nebus atlikti, sutartys bus stabdomos.

„Norėdami įsigyti rusiškų gamtinių dujų, jie turi atsidaryti rublių sąskaitas Rusijos bankuose. Būtent iš šių sąskaitų nuo rytojaus bus atsiskaitoma už tiekiamas dujas“, – sakė V. Putinas per televiziją.

„Jeigu tokie mokėjimai nebus atlikti, tai laikysime pirkėjų įsipareigojimų nevykdymu su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Niekas mums nieko neparduoda už dyką, labdara užsiimti irgi nesiruošiame – tai yra, esamos sutartys bus nutrauktos“.

Trečdalis savo gamtinių dujų tiekimo Europa gauna iš Rusijos. Tai suteikia Rusijai svertų atsispirti Vakarų sankcijoms, Rusijai įvestoms po Ukrainos invazijos.

Jo sprendimas priverstinai mokėti rublius padidino Rusijos valiutos kursą, kuri nukrito iki istorinių žemumų po to, kai Rusija vasario 24 d. išsiuntė į Ukrainą dešimtis tūkstančių karių, tačiau nuo to laiko atsigavo.

 

Vakarų kompanijos ir vyriausybės atmetė šį žingsnį kaip esamų sutarčių, kurios nustatomos eurais arba doleriais, pažeidimą. Prancūzijos ekonomikos ministras pareiškė, kad Prancūzija ir Vokietija ruošiasi galimam scenarijui, kad Rusijos dujų srautai gali būti sustabdyti – tai panardintų Europą į visišką energetinę krizę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)

Komentarai (7)