[Žinios trumpai] Ukraina teigia, kad sutrukdė Rusijos kibernetinei atakai, nutaikytai į šalies elektros tinklą: ataką surengė „Smėlio kirminai“  ()

Ukraina antradienį pareiškė praėjusią savaitę sužlugdžiusi Rusijos programišių bandymą sugadinti jos elektros tinklą surengiant kibernetinę ataką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai karinė programišių komanda. Jų tikslas buvo išjungti daugybę įrenginių, įskaitant elektros pastotes. Jiems nepasisekė, mes tiriame“, – sakė vyriausybės atstovas Viktoras Zhora.

Kyjivas dėl atakos kaltino grupę, tyrėjų pramintą „Smėlio kirmėlėmis“ (Sandworm) ir anksčiau sietą su Rusijai priskirtomis kibernetinėmis atakomis. Išpuolis greičiausiai buvo įvykdytas siekiant paremti Rusijos karinę veiklą Rytų Ukrainoje, sakė Zhora.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6229

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Ukrainos kompiuterinių avarijų reagavimo grupės (CERT-UA) pranešime teigiama, kad įsilaužėliai nusitaikė į Ukrainos aukštos įtampos pastotes valdančius kompiuterius, priklausančius energetikos bendrovei, kurios CERT-UA neįvardino.

Įsilaužėliai smogė dviem bangomis, pirmą kartą pakenkdami elektros tinklui ne vėliau kaip vasarį. Antrosios atakos metu buvo siekiam uždaryti pastotes ir pakenkti infrastruktūrai praėjusio penktadienio vakarą, sakoma pranešime.

Ukraina sugebėjo užkirsti kelią atakai, o elektros tinklas nebuvo pažeistas.

 

Slovakijos kibernetinio saugumo įmonė ESET, kuri teigė bendradarbiavusi su Ukraina, siekdama sužlugdyti ataką, apibūdino kenkėjišką programą kaip atnaujintą programos, dėl kurios 2016 m. Kyjive nutrūko elektros tiekimas, versiją.

Viena kenkėjiškų programų dalis buvo sukurta tam, kad perimtų energijos tiekėjo kompiuterių tinklus „siekiant nutraukti maitinimą“, o antroji programa buvo panaudota duomenims ištrinti, kad būtų sulėtinti bandymai atkurti energiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()