[Žinios trumpai] Ukraina gali gauti populiariausią savaeigę artileriją NATO šalyse: kas yra M109 haubica ir kuo ji tokia ypatinga  ()

Vakarietiškos ginkluotės sistemos toliau stiprina Ukrainą. Gali būti, kad į Ukrainą greitai keliaus ir amerikietiška savaeigė haubica M109. Tai - populiariausias tokio tipo ginklas NATO šalyse.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-19 [Žinios trumpai] Ukraina gali gauti populiariausią savaeigę artileriją NATO šalyse: kas yra M109 haubica ir kuo ji tokia ypatinga  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M109 - tai savaeigė 155 mm haubica. NATO šalys jų turi išties nemažai, daug jų nenaudojamos stovi saugyklose. M109 naudojama nuo 1963 metų, o naujausia modifikacija M109A7 - nuo 2013-ųjų.

M109 yra populiariausia netiesioginės ugnies artilerijos sistema Vakaruose. Ją naudoja daugiau nei keturios dešimtys šalių. Tai - 27,5 tonų ginklas, kurį aptarnauja 4 žmonių įgula (vadas, vairuotojas, užtaisytojas ir šaudytojas). Aišku, naujausių modifikacijų M109 į Ukrainą tikriausiai nekeliaus, bet Norvegija ir Italija svarsto ištraukti savo mažai naudojamas haubicas iš saugyklų.

Norvegija turi 42 M109A3GN haubicas. Italija turi daug M109L haubicų, kurios jau yra išimtos iš aktyvios tarnybos. Tiesa, itališkos haubicos yra modifikuotos, bet jos vis tiek galėtų būti pritaikytos Ukrainoje. Šių ginklų šūvio nuotolis yra 24 km, bet raketiniai sviediniai skrieja ir 30 km.

Aišku, JAV turi labai daug M109 haubicų. M109 „Paladin“, sukurta 1991 metais, yra populiariausias tokio tipo artilerijos ginklas JAV ginkluotose pajėgose. JAV vien jų saugyklose turi apie 500 vienetų. Didžiausias „Paladin“ privalumas - elektroninės ugnies kontrolės sistemos, užtikrinančios taiklumą. „Paladin“ gali pradėti šaudyti vos po 30 sekundžių nuo pozicijos užėmimo, nes elektroninė ugnies kontrolės sistema greitai nustato haubicos padėtį taikinio atžvilgiu. „Paladin“ gali šaudyti „Excalibur“ sviediniais, kurie lekia 40 km atstumu. Idealiu atveju, „Paladin“ reikia 6 žmonių įgulos.

 

M109 haubicų privalumas - mobilumas ir taiklumas. Trūkumai - pakankamai senamadiška užtaisinėjimo sistema. Vokiečių „PzH 2000“ ar slovakų „Zuzana“ yra žymiai labiau automatizuotos haubicos. Bet Ukrainiečiams tokia artilerija labai praverstų.

(44)
(0)
(44)

Komentarai ()