[Žinios trumpai] Visame pasaulyje baigiasi „Stinger“ raketos  (2)

Nuo vasario 24 dienos, kai Rusija užpuolė Ukrainą, JAV Ukrainai jau skyrė karinės paramos už daugiau nei 3,8 milijardus dolerių. Teigiamas rezultatas - tūkstančiai tonų sunaikintos rusų karinės technikos. Šalutinis poveikis - ginklų pradeda trūkti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-21 [Žinios trumpai] Visame pasaulyje baigiasi „Stinger“ raketos  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Gynybos departamentas Ukrainai perdavė 5500 „Javelin“ ir 1400 „Stinger“ raketų. Tai - dideli skaičiai net ir turint omenyje amerikietiškus gynybos pajėgumus. Tiksliau, JAV Ukrainai perdavė maždaug trečdalį savo turėtų „Javelin“ ir ketvirtadalį „Stinger“ atsargų. JAV savo ginklus laiko skirtingose pasaulio vietose, kad galėtų greitai atsakyti į bet kokias grėsmes.

Bet štai problema - šių raketų neįmanoma greitai gaminti. „Lockheed Martin“ ketina per kelis metus padidinti „Javelin“ gamybos apimtis iki 4000 per metus - šioje vietoje sugrįškite prie viršuje paminėto skaičiaus ir prisiminkite, kad ne tik JAV Ukrainai siuntė šias prieštankines raketas. Prireiks kelių metų, kol bus atkurti rezervai. Dabar gamintojas teigia, kad laikas nuo užsakymo iki pristatymo yra 32 mėnesiai, bet jis tikrai ilgės, nes užsakymų bus daugiau. Vienos šalys bandys atkurti Ukrainai paaukotus rezervus, kitos - pirks šias raketas, nes Rusija pažadino savo karinį žvėrį.

Dar didesnė problema yra „Stinger“ raketos. Tai - labai efektyvus priešlėktuvinis ginklas, bet 2020 metais šių raketų gamyba buvo nutraukta. Taip nutiko dėl to, kad JAV nustojo jas pirkti dar 2003 metais. Tai - senas ginklas, todėl daug komponentų, naudotų jo gamyboje, irgi nebėra gaminami. „Stinger“ gamintojas „Raytheon“ teigia, kad prireiks 6-12 mėnesių, kad atnaujintų „Stinger“ gamybą, nes raketas, paprastai tariant, reikės sukurti iš naujo. Geroji šio reikalo pusė yra tai, kad naujosios „Stinger“ bus geresnės - taikikliai turės IR ir UV sensorius.

 

Kitų išeičių nebuvo - raketas reikėjo siųsti į Ukrainą. Ir Ukraina jų dar turi pakankamai - niekas, ką perskaitėte šiame straipsnyje, nėra gera žinia Rusijai. Bent jau trumpuoju periodu - ilgalaikėje perspektyvoje viskas priklausys ir nuo lustų krizės, ir nuo paklausos, ir nuo kitų gamybos sunkumų. Tai tiesiog yra ženklas, kad Vakarai miegojo, tarsi pamiršę tikimybę, kad gali tekti kariauti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(77)
(4)
(73)

Komentarai (2)